10 jaar PapriCo
Geplaatst op 19 december 2022
Deze telers hebben als gezamenlijke missie de lekkerste en beste blokpaprika’s telen. En zo duurzaam mogelijk. Voor hun energie maken de bedrijven gebruik van restwarmte, aardwarmte en biomassa, warmtepompen en zonnepanelen zodat ze nog maar voor een beperkt deel van de warmtebehoefte afhankelijk zijn van gas. Voor de teelt worden bijna alleen maar biologische bestrijders van ziekten en plagen ingezet. Alleen in noodgevallen wordt plaatselijk bestreden met correctiemiddelen. Niet alleen voor hun gewas en producten wordt goed gezorgd. De ondernemers zijn er 100% van overtuigd dat goede zorg voor hun medewerkers hun gewassen en producten ten goede komt. Zo zorgen de bedrijven in de kop van Noord-Holland zelf voor kwalitatief goede huisvesting van hun flexibele medewerkers.
Het areaal is in tien jaar tijd gegroeid van 64 naar bijna 100 ha met groene, rode en gele paprika’s. De ambitie van de ondernemers stopt hier niet. De komende jaren willen de ondernemers verder doorgroeien in grootte en volledig gebruik maken van duurzame energiebronnen. Om het groeiend aantal paprika’s te kunnen verpakken bouwt Growers United een nieuw en volledig geautomatiseerd verpakkingsbedrijf van 10.000 m2 in Zwaagdijk onder leiding van Mark Borst. Mark is meegegroeid met de ontwikkeling bij de PapriCotelers. Hij startte negen jaar geleden als manager flowpack voor PapriCo en is inmiddels directeur van het verpakkingsbedrijf.
De paprika’s worden onder de merknaam PapriCo verkocht door Growers United aan retailers in heel Europa. “Doordat Growers United de verkoop, marketing en het verpakken van de paprika’s regelt, kunnen wij ons focussen op onze ondernemingen en het telen van de beste kwaliteit paprika’s,” vertelt Ivo Jansen, een van de telers.