16e polder gaat voor Gebiedsgerichte Aanpak
Geplaatst op 09 maart 2020
Dat meldt Glastuinbouw Waterproof. In de Gebiedsgerichte Aanpak werkt Delfland samen met de glastuinbouwondernemers, toezichthouders milieu van Omgevingsdienst Haaglanden, de gemeenten en Glastuinbouw Nederland aan het verbeteren van de waterkwaliteit.
Zicht op knelpunten
'In glastuinbouwpolders zitten te veel gewasbeschermingsmiddelen in het water. Daardoor is het water niet schoon, gezond en levend. Om dat te verbeteren is de Gebiedsgerichte Aanpak opgestart', zo meldt het hoogheemraadschap in een persbericht. De aanpak start met het in kaart brengen van de waterstromen in de polder. Een jaar lang wordt 24/7, fijnmazig de waterkwaliteit gemeten, wat zicht op de knelpunten oplevert: waar zijn te hoge concentraties van gewasbeschermingsmiddelen, stikstof en fosfaat? De resultaten van deze meetcampagne worden gepresenteerd aan de ondernemers in de polder. Daarna bezoeken medewerkers van Delfland alle ondernemers om te bespreken wat zij kunnen doen om eventuele lekkages te voorkomen.
In de glastuinbouwpolders die eerder zijn bezocht, heeft deze aanpak goede resultaten opgeleverd. Delfland ziet nauwelijks nog bewuste lozingen, er zijn minder lekkages en zo leiden waterbewuste ondernemers tot schoner water.
Flinke inspanning
Hoogheemraad Marcel Belt: "Wij zien de waterkwaliteit in de glastuinbouwpolders sinds de start van deze aanpak gestaag beter worden. Maar we zijn er nog niet. De glastuinbouwsector heeft met de overheid afspraken gemaakt om voor 2027 te komen tot een nagenoeg nul-emissie van voedingsstoffen en gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater. Dat vraagt nog een flinke inspanning."
De ondernemers in de Oud- en Nieuw Wateringveldsche polder zijn uitgenodigd voor een informatieavond op 10 maart. Klik hier voor meer informatie over de Gebiedsgerichte Aanpak.
Bron: Glastuinbouw Waterproof
Meer nieuws