Aantal faillissementen is opnieuw flink gedaald
Geplaatst op 11 februari 2022
Al geruime tijd is het aantal gevallen van bankroet in Nederland klein. Vermoedelijk komt dit door de uitgebreide coronasteunpakketten van het kabinet. Daaronder valt onder meer de loonsteun (NOW-regeling) en de tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL).
Bij de start van de coronacrisis werd gevreesd voor een golf aan faillissementen. Maar uiteindelijk gingen alleen in de eerste volledige maand van de pandemie (april 2020) veel bedrijven kopje-onder. Daarna daalde het aantal snel naar historisch lage niveaus. Zo gingen er afgelopen augustus 99 bedrijven failliet. Dat was het kleinste aantal in ruim dertig jaar.
In november leek er een einde te komen aan de kleine aantallen faillissementen, toen de teller steeg naar 167 gedwongen bedrijfseindes. Maar in twee maanden tijd is dat aantal weer snel gedaald naar iets meer dan 100 per maand.
Het kabinet zei onlangs dat het toe wil naar een situatie waarbij het coronavirus onderdeel wordt van het bedrijfsrisico. Dit betekent dat de steunpakketten waarschijnlijk worden afgebouwd, al is nog niet precies duidelijk hoe dat gebeurt. De vrees bestaat echter dat bij het afbouwen van de steun het aantal faillissementen alsnog oploopt.
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws