Aardbeiteelt op steenwol: gaat het eindelijk lukken?

Aardbeiteelt op steenwol: gaat het eindelijk lukken?

THEMA SUBSTRAAT - De aardbeiteelt op steenwol is nooit echt doorgebroken. De laatste jaren zijn er steeds meer initiatieven te zien die een doorbraak dichterbij brengen.

De meeste glasgroenten onder glas worden sinds jaar en dag op steenwol geteeld. De aardbeiteelt is de laatste jaren sterk in opkomst in de glasteelt. Daarom ligt het voor de hand om ook voor aardbei te kijken naar de mogelijkheden op steenwol. In de negentiger jaren van de vorige eeuw wordt er al intensief gewerkt aan aardbeiteelt op steenwol. De telers reageerden toen nog erg terughoudend.

De situatie is nu veranderd onder invloed van een toenemende behoefte aan duurzame productiesystemen. Mogelijkheden van recirculatie en beperkt waterverbruik speelt hierbij een belangrijke rol. Bij diverse onderzoekinstituten in Nederland en België is de laatste jaren intensief onderzoek gedaan naar de aardbeiteelt op steenwol. Ook aardbeibedrijven blijven niet achter. Aardbei F1 hybriden uit zaad lenen zich bij uitstek voor de teelt op steenwol. Hiermee  wordt de overdracht van plantenziekten via uitgangsmateriaal praktisch uitgesloten. De ervaring leert inmiddels dat het aardbeizaad direct op steenwol pluggen gezaaid kan worden zodat de plant vanaf het begin is aangepast aan dit substraat. In twee tot drie maanden kan een plant voor de glasteelt opgekweekt worden.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel