Actuele trends in Voedsel & Groen

Actuele trends in Voedsel & Groen

Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) zorgt onder meer voor het opstellen en onderhouden van de kwalificatiestructuur, dat de basis vormt van het mbo onderwijs, en SBB verzamelt en stelt relevante arbeidsmarktinformatie beschikbaar. Om hieraan bij te dragen is het van belang om op de hoogte te blijven van trends en ontwikkelingen per sector op de arbeidsmarkt. Voor de sector Voedsel, Groen en Gastvrijheid (VGG) heeft SBB een trendrapport uitgebracht, waarin trends en ontwikkelingen worden beschreven op drie niveaus: mega-, macro- en microniveau.

De veranderingen op de arbeidsmarkt gaan snel en hebben niet alleen gevolgen voor de context en de inhoud van beroepen, maar ook voor het aantal beroepsbeoefenaars en het ontstaan van nieuwe functies. Met trendonderzoeken achterhaalt SBB wat de ontwikkelingen betekenen voor het werkveld waar in het beroepsonderwijs voor wordt opgeleid en wat dit betekent voor de benodigde vaardigheden en taken van de toekomstige beroepsbeoefenaar.

In het trendrapport VGG worden alle trends en ontwikkelingen uitgesplitst in vier marktsegmenten: gastvrijheid, groen, voeding en winkelambacht. Hieronder worden een paar trends op gebied van groen en voeding uitgelicht. Het hele trendrapport lees je hier.


Groensector: verbreding van de diensten die worden aangeboden bij een agrarisch bedrijf  
Agrariërs zien nieuwe mogelijkheden door het agrarisch bedrijf te combineren met zaken als kinderopvang, boerderijeducatie, agrarisch natuurbeheer, agrotoerisme, boerderijverkoop of zorglandbouw. Hierdoor krijgt het bedrijf een multifunctioneel karakter. Deze verbreding van de diensten betekent voor de beroepsbeoefenaar ook een verbreding van de taken. Doordat er meer of andere kennis gevraagd wordt, is er een toenemende vraag naar vakmensen op niveau 3 en niveau 4 in plaats van vakmensen op niveau 2.

Voedingssector: bewust consu(mind)eren met plantaardige vleesvervangers
Op het gebied van zowel eiwitverwerkingstechnologie als plantaardige vleesvervangers zijn er veel innovatieve ontwikkelingen in Nederland. Denk aan hybride vleesproducten, plantaardige vleesvervangers, kweekvlees/ duurzame kweekvis, biologisch vlees en insecten. Hybride vlees, wat deels bestaat uit vlees en deels uit plantaardige bestanddelen, kan van invloed zijn op de benodigde kennis van de procesoperator die basiskennis nodig heeft over het product. De receptuur verandert en dat betekent ook dat het productieproces en de bewerkingsstappen anders zullen zijn.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel