Afzet en rendement tuinbouw onder druk
Geplaatst op 10 juni 2022
Dat schrijft ING Research. De verwachting is dat de consument na de zomervakantie vanwege inflatie vaker de hand op de knip gaat houden, zeker voor een bloemetje of plantje. Als je als teler geen vaste leveringscontracten hebt en bent aangewezen op de klok, dan gaan de opbrengsten dus omlaag. De rendementen komen dan vanwege de waarschijnlijk blijvend hoge gasrekening onder druk. De aanhoudend hoge energieprijzen hebben bij diverse bedrijven geleid tot het naar voren halen van de noodzakelijke investeringen in energiebesparing en -transitie. Vooral in LED-verlichting wordt geďnvesteerd, maar ook in verduurzaming door meer inzet van WKK-installaties. Nieuwbouwplannen voor kassen zijn mede door de dure bouwmaterialen al een jaar dun gezaaid. De verstoringen in de toeleveringsketens spelen nog altijd een rol, sinds de oorlog in Oekraďne zijn daar echter ook de fors hogere glasprijzen bij gekomen.
Fors hogere verkoopprijzen nodig voor voedingstuinbouw
Het aanbod van tomaten is begin 2022 flink teruggeschroefd en de prijzen bleven tot begin april ruim bovengemiddeld. Na een prijsdip zijn de gemiddelde prijzen in het tweede kwartaal acceptabel. Ook werd er door telers met een WKK (Warmte Kracht Koppeling) geprofiteerd van hoge elektriciteitsprijzen. Met de retail wordt al onderhandeld over de fors hogere verkoopprijzen die nodig zijn om de hoog blijvende kosten te compenseren en de sterke energiepositie bij levering aan het net via de WKK te behouden. De verwachting is dat het merendeel van de consumenten ook de hoger geprijsde tomaten blijft kopen. Tot nu toe blijven de verkopen op peil, ook al waren volgens het CBS de prijzen van groenten in de winkel in april 13% hoger dan een jaar ervoor.
Spannende winter door impact energieboycot en hoge inflatie
De afzet en de prijzen van komkommers zijn redelijk. De paprikaprijzen kenden een moeizame start en de afzet liep stroef, omdat er in Spanje langer werd door geproduceerd, maar de prijzen zijn daarna genormaliseerd. Voor de gehele voedingstuinbouw wordt het vanwege de onzekerheden over de inflatiedruk op de consumenten en de impact van de energieboycot een spannende winter. Het areaal lijkt te gaan dalen. Vooral oudere bedrijven kunnen ervoor kiezen de intensiteit van de teelt te verlagen van drie naar twee rondes of het bedrijf te verkopen.
De aanhoudend hoge energieprijzen hebben bij diverse bedrijven geleid tot het naar voren halen van de noodzakelijke investeringen in energiebesparing en -transitie. Vooral in LED-verlichting wordt geďnvesteerd, maar ook in verduurzaming door meer inzet van WKK-installaties. Nieuwbouwplannen voor kassen zijn mede door de dure bouwmaterialen al een jaar dun gezaaid. De verstoringen in de toeleveringsketens spelen nog altijd een rol, sinds de oorlog in Oekraďne zijn daar echter ook de fors hogere glasprijzen bij gekomen.
Agrarische sector wordt krimpsector
De agrarische sector in Nederland wordt de komende jaren in zijn geheel kleiner. In de afgelopen twee coronajaren was er nog sprake van een minimale productiegroei (0,1% in 2020 en 0,5% in 2021), maar voor 2022 en de komende jaren ligt krimp in het verschiet. In 2022 zal de productiedaling naar verwachting uitkomen op 1,5%. In het eerste kwartaal daalde het productievolume met bijna 2% ten opzichte van een jaar geleden, na ook in het vierde kwartaal van 2021 al te zijn gedaald. Het perspectief voor de rest van het jaar is bovendien ongunstig. Het kabinet stuurt al een tijdje aan op inkrimping van de veestapel. Daar zijn de hoge energieprijzen ten gevolge van de oorlog in Oekraďne bijgekomen, die de marges en het aanbod in glastuinbouw en veehouderij onder druk zetten. In de legpluimveehouderij zorgt bovendien de vogelgriep voor productie-uitval. Dit blijkt uit het nieuwe vooruitzicht voor de agrarische sector van ING Research.
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws