Fieldlab Voorkomen Voedselverspilling

Fieldlab Voorkomen Voedselverspilling

Greenport West-Holland en haar partners starten 1 maart 2025 met de ontwikkeling van het Fieldlab Voorkomen Voedselverspilling. Binnen het Fieldlab zullen studenten van mbo- en hbo-instellingen samenwerken met ondernemers om verspilling in de keten en bedrijven te analyseren en innovatieve oplossingen te ontwikkelen. Het project wordt ondersteund door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Greenport West-Holland is de regionale netwerkorganisatie van overheid, bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en kennisinstellingen. Samen werken zij aan een vitale en duurzame toekomst voor het regionale tuinbouwcluster, met internationale toegevoegde waarde. Een van de ambities waaraan de Greenport werkt is Leidend in Kennis & Innovatie; het Fieldlab Voorkomen Voedselverspilling is onderdeel van deze ambitie en komt voort uit het Innovatiepact van Greenport West-Holland.

Innovatieve oplossingen
Voedselverspilling is een groeiend maatschappelijk en economisch probleem. Het nieuwe Fieldlab richt zich op het verminderen van verspilling in de teelt, verwerking en distributie. Studenten van onder andere Hogeschool Inholland en Lentiz gaan samen met ondernemers aan de slag met vraagstukken als: Hoe ziet verspilling in de keten eruit? Wat zijn innovatieve oplossingen? En hoe kunnen reststromen worden verwerkt tot waardevolle producten?

Impact realiseren
De aanpak van het Fieldlab wordt praktijkgericht en multidisciplinair. Studenten werken aan productontwikkeling, marktonderzoek, procestechnologie, contractvorming en businesscases. Directeur Angelique de Wit van Greenport West-Holland: “Door deze samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven maken we werk van een duurzamere voedselketen. We helpen ondernemers verspilling te verminderen én bieden studenten de kans impact te maken.”

Partners
Het Fieldlab Voorkomen Voedselverspilling wordt opgezet in nauwe samenwerking met diverse partners, waaronder Duijvestijn Tomaten, Wageningen Food & Biobased Research, Dutch Fresh Port Campus, Hogeschool Inholland en Lentiz. Dankzij deze samenwerking wordt gebruikgemaakt van bestaande faciliteiten, zoals laboratoria, verwerkingscentra en innovatiehubs (zoals de Food Innovation Academy in Vlaardingen). Leonie Koerhuis wordt projectleider van Fieldlab Voorkomen Voedselverspilling.

Bron:

Deel artikel