Aphidoletes-System succesvol tegen bladluis
Geplaatst op 28 mei 2021
Het is ongeveer 3mm groot, opvallend oranje van kleur en lust wel 100 bladluizen per dag. Dat is een galmuglarve van Aphidoletes-System. Deze biologische bestrijder voelt zich thuis in verschillende gewassen en is ook niet kieskeurig qua dieet. De larven verorberen diverse bladluissoorten. Dat maakt van Aphidoletes aphidimyza al jaren een waardevolle speler in het biologisch bestrijdingsteam van Biobest.
Goed zoekgedrag vrouwtjes
De werking van Aphidoletes-System is even efficiënt als effectief. De volwassen vrouwtjes zijn rond de schemering en 's nachts actief. Na de paring, die plaats vindt in spinnenwebben, gaan de vrouwtjes op zoek naar bladluishaarden. Sterk aangetrokken door de geur van honingdauw vinden ze de haarden snel en nauwkeurig. Hier zetten ze hun eitjes af. Die zien eruit als kleine rode 'boontjes' waar na ongeveer drie dagen een galmuglarve uitkomt. Deze hongerige predator gaat vervolgens direct op zoek naar bladluizen.
Grote eetlust larven
De Aphidoletes larven kunnen tot wel 100 bladluizen eten. Ze prikken het plaaginsect aan en injecteren een verlammend gif. Het maakt de bladluizen immobiel en helpt bij de vertering. Wanneer de larven genoeg hebben gegeten, laten ze zich van het blad vallen, om in de bovenste laag van de grond te verpoppen. In een zeldzaam geval doen ze dit op het blad. De poppen zijn gevoelig voor uitdrogen en hebben dus wat grond en licht vochtige omstandigheden nodig.
Macht van de getallen
Naast het zeer goede zoekgedrag van de vrouwtjes en de grote eetlust van de larven heeft Aphidoletes-System nog een voordeel: ze veroorzaken geen bladschade door galvorming en zijn ongevoelig voor hyperparasitering. Aphidoletes-System is leverbaar in hoeveelheden 1.000, 2.000 en 10.000 stuks. De 1.000 potjes kunnen na openen, rechtop, tussen het gewas (uit de zon) worden neergezet. Ook in en rond de haarden. De 2.000 en 10.000 verpakkingen zullen verdeeld moeten worden in (vaste) introductiepunten. In de praktijk worden hier vaak emmertjes voor gebruikt, al dan niet met wat vochtig speelzand onderin.
Voor een goede verspreiding is het belangrijk om genoeg introductiepunten te maken. Ook geldt het advies om tijdens de teelt geen zwavel te verdampen. Dit verstoort het zoekgedrag van de galmug en doet de werking dus afnemen, aldus Biobest.
Bron: Goedemorgen