Toekomstvisie Arbeid van Glastuinbouw Nederland

Toekomstvisie Arbeid van Glastuinbouw Nederland

In 2050 maakt de inzet van robotisering, digitalisering en kunstmatige intelligentie in Nederlandse kassen handmatige arbeid vrijwel overbodig, aldus de toekomstvisie Arbeid van Glastuinbouw Nederland. Deze stip op de horizon is volgens voorzitter Adri Bom-Lemstra alleen bereikbaar als over arbeidsmigratie genuanceerder gediscussieerd gaat worden: "Internationale werknemers zijn vooralsnog voor de sector van levensbelang." Ze hoopt dat de sector de tijd wordt gegund om de transitie naar robotisering te overbruggen met internationale medewerkers.

In 2050 maakt de inzet van robotisering, digitalisering en kunstmatige intelligentie in Nederlandse kassen handmatige arbeid vrijwel overbodig, aldus de toekomstvisie Arbeid van Glastuinbouw Nederland. Deze stip op de horizon is volgens voorzitter Adri Bom-Lemstra alleen bereikbaar als over arbeidsmigratie genuanceerder gediscussieerd gaat worden: „De discussie moet zich niet alleen richten op lage lonen.”

In 2050 verloopt het productieproces van groenten, fruit, bloemen en planten volgens de visie grotendeels autonoom: van veredeling, teelt en oogst tot en met sorteren en verpakken. Zo lukt het de Nederlandse glastuinbouw om volledig klimaatneutraal en circulair te opereren en wereldwijd koploper te blijven als het gaat om productiviteit, duurzaamheid, voedsel­zekerheid en kwaliteit. In een groene, hoogtechnologische omgeving bieden toekomstgerichte bedrijven uitdagend en betekenisvol werk aan gespecialiseerde vakmensen en kenniswerkers, met name in het secundaire proces.

Arbeidsmigrant onmisbaar
Op weg naar autonome teelten blijven arbeidsmigranten of internationale medewerkers zoals Glastuinbouw Nederland ze liever betitelt, voor de sector vooralsnog van levensbelang, benadrukt Bom-Lemstra. „Gezien de concurrentie van andere landen en sectoren, moeten en willen wij ons uiterste best doen om ook voor internationale medewerkers aantrekkelijk te blijven.”

Lees hier de volledige visie

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel



Meest gelezen