Autonomous Greenhouse Challenge: plantjes kas in

Autonomous Greenhouse Challenge: plantjes kas in

Door kunstmatige intelligentie (AI) in autonome kassen geteelde sla, met behulp van algoritmes die in verschillende delen van de wereld zijn ontwikkeld: vandaag zijn de jonge slaplantjes van de vijf internationale teams die meedoen aan de twee laatste rondes van de Autonomous Greenhouse Challenge geplant in de experimentele kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk. Het doel is om deze slaplanten volledig autonoom met een AI-algoritme op een cloud-platform te telen tot slakroppen van goede kwaliteit waarbij zo efficiënt mogelijk gebruik is gemaakt van hulpbronnen en energie en zónder menselijke tussenkomst. De wedstrijd en de prestaties van de teams zijn live te volgen op een online dashboard. Zal de computer in staat zijn om een volledig autonome groeicyclus te voltooien?

Vijf internationale teams van over de hele wereld zullen met behulp van een volledig autonoom algoritme gedurende twee groeicycli sla gaan telen. Met een zo laag mogelijke input van middelen zoals energie en CO2 en de productie van zoveel mogelijk kroppen sla van goede kwaliteit, aan hen de uitdaging om een zo hoog mogelijke nettowinst te genereren. Elk team heeft een compartiment van 96 m2 tot zijn beschikking in de hightech kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk.

Eigen algoritmes
De teams hebben hun eigen AI-algoritmes gemaakt. Deze algoritmes bepalen volledig autonoom de setpoints voor temperatuur, hoeveelheid dag- en kunstlicht, verwarming, CO2-concentratie in de kas en teeltgerelateerde variabelen zoals gewasdichtheid. Naast standaardsensoren hebben de teams de beschikking over specifieke sensoren van Sigrow en Ridder en een aantal van hen heeft ook eigen sensoren geďnstalleerd om input te leveren voor hun algoritme.

De algoritmes van de teams staan op een beveiligde WUR server. Data uit de kas wordt ontvangen via een digitale interface van LetsGrow en Azure Cloud. Tegelijkertijd sturen de algoritmes autonoom setpoints terug naar de procescomputer, die de klimaatregeling in de experimentele kas voor zijn rekening neemt.

In een eerste teeltcyclus worden het algoritme en de procedure getest, in een tweede teeltcyclus telt het resultaat. Het team met de hoogste nettowinst wint de wedstrijd. Net als in de eerdere edities worden alle verzamelde gegevens (niet de algoritmes) na afloop van de competitie openbaar gemaakt.

Lees hier meer over de deelnemers

Bron: Wageningen U&R

Deel artikel