Bacteriemolecuul verandert planten in zombies
Geplaatst op 21 september 2021
De ontdekking - waar ook onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) aan hebben meegewerkt - kan nieuwe kansen bieden voor de bescherming van door ziekten bedreigde voedselgewassen.
Parasieten manipuleren de organismen waar ze van leven. Sommige planten die in de ban van een parasiet zijn, ondergaan zelfs zulke ingrijpende veranderingen dat het in feite 'zombies' worden die zich niet langer voortplanten en alleen nog dienen als habitat en waardplant voor de parasitaire ziekteverwekkers.
Een internationaal team met daarin wetenschappers van WUR en aangevoerd door het John Innes Centre (JIC, Norwich, VK) heeft zich verdiept in wat er op moleculair en mechanistisch niveau gebeurt in de interactie tussen planten en parasieten. Hun onderzoek heeft geleid tot de identificatie van een door fytoplasma's (bacteriën) ontwikkeld manipulatiemolecuul waarmee ze de ontwikkeling van planten kapen. Binnen de plant leidt dit eiwit tot de afbraak van belangrijke regulatoren, waardoor een abnormale groei en ontwikkeling wordt veroorzaakt. Een publicatie hierover is verschenen in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Cell.
Zombieplanten en heksenbezems
Fytoplasma's behoren tot een groep bacteriën die berucht is vanwege hun vermogen om de ontwikkeling van hun waardplanten te herprogrammeren. Deze groep bacteriën is vaak verantwoordelijk voor de 'heksenbezems' in bomen, waarbij een buitensporige hoeveelheid takken dicht op elkaar groeit. Deze struikachtige uitwassen zijn het gevolg van een vegetatieve 'zombie'-toestand waarin de plant is blijven steken, niet in staat om zich voort te planten en in een stadium van 'eeuwige jeugd'.
Lees hier verder
Bron: Wageningen U&R
Meer nieuws