Bamboo Village Holland
Geplaatst op 07 oktober 2020
Bamboo Village Uganda is een Nederlands project dat bamboe aanplant in Oeganda om zodoende CO2 te absorberen. Hierdoor komt er minder koolstofdioxide in de atmosfeer en wordt de opwarming van de Aarde actief tegengegaan. Tegelijkertijd vormen de plantages ook een bron van werkgelegenheid. Voor het project worden bamboespecialisten, veldwerkers en plantagemanagers opgeleid en worden extra banen gecreëerd voor creatieve ondernemers die de bamboe gebruiken om gebruiksproducten van te maken. Ook wordt in Oeganda een heus bamboedorp gebouwd voor de lokale bevolking.
Eerste huizen
Hoewel Bamboo Village Uganda nog maar anderhalf jaar geleden van start ging, is het project nu al een groot succes. Tal van bedrijven compenseren inmiddels hun volledige CO2-uitstoot door bamboe te laten aanplanten. Er groeit nu een groot aantal hectares bamboe. Ook is het eerste huis van bamboe een feit en wordt binnenkort gestart met de bouw van een tweede huis voor een familie in Entebbe. Om het project de komende jaren verder te laten groeien, meer CO2 te kunnen compenseren en meer sociale impact te hebben, is ervoor gekozen om ook elders in de wereld Bamboo Villages te starten. Bijvoorbeeld in Guatemala, maar deze maand zijn ook de eerste stappen gezet om een Bamboo Village Holland op te richten. Initiatiefnemer Henri Potze plantte onlangs vijf soorten bamboe op het SuikerTerrein in Groningen. Hij deed dat samen met TerraStart-studenten, Gebiedscoöperatie Westerkwartier en Hooft Hoveniers. Gezamenlijk testen zij hoe bamboe groeit op Groningse gronden.
Belevingscentrum
Bamboo Village Holland krijgt een andere insteek dan Bamboo Village Uganda en zal vooral draaien om beleving, geeft Henri Potze aan. "We denken in het bijzonder aan een bamboe-belevingscentrum dat ruimte biedt voor recreatie en educatie over bamboe. Bamboe is een zeer kansrijk gewas, dat voor diverse toepassingen in onder andere de bouw en de auto-industrie wordt gebruikt. Maar ook in de kledingindustrie zien wij kansen en we willen die informatie graag met de wereld delen, zodat iedereen die dat wil ook een steentje kan bijdragen. Want het is de bedoeling dat bedrijven én individuen straks ook CO2 kunnen compenseren door mee te betalen aan de aanplant van bamboe in Nederland."
Meer informatie over Bamboo Village Uganda en het compenseren van CO2 door de aanplant van bamboe is te vinden op www.bamboovillageuganda.com.
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws