Bedenker 'telraster' stopt bij Royal Brinkman
Geplaatst op 06 juli 2021
"De leverancier van de vangplaten benaderde ons destijds in de jaren negentig dat bedrukking van de plakkerige vangplaten mogelijk werd. We dachten in eerste instantie aan ons bedrijfslogo, maar al snel zag ik ook een andere toepassing. Tellen van insecten op platen is behoorlijk tijdrovend en een telraster zou de tellingen vereenvoudigen. Zo tekende ik het eerste telraster van 50 vakjes met een BIC-pen op de plakkerige plaat", vertelt een lachende Jan Krouwer. "Het werd een groot succes."
Van 100% chemisch naar 100% geďntegreerd
Jan Krouwer neemt afscheid van Royal Brinkman om van zijn pensioen te gaan genieten na een loopbaan van 35 jaar als specialist in de gewasbescherming in de tuinbouw. Hij startte in 1985 op een afdeling met vijf medewerkers, met veel aandacht voor chemische gewasbescherming. Inmiddels telt de afdeling ruim 35 specialisten alleen al in Nederland, en ligt de focus op de geďntegreerde gewasbescherming, biologische bestrijders en biostimulanten. Hij maakte in zijn loopbaan meerdere grote veranderingen in teeltsystemen mee; o.a. van het telen in de grond naar telen op substraat. Opeens waren er minder bodemziekten, elke teelt startte immers met een nieuw steriel teeltmedium, maar er ontstonden ook weer nieuwe uitdagingen. De inzet van hommels in de tomatenteelt voor de natuurlijke bestuiving zorgde voor een grote verandering: de versnelde afname van het gebruik van chemische middelen en de opkomst van biologische bestrijders.
Gezamenlijk belang van de sector
Naast zijn werk als gewasbeschermingsspecialist heeft Jan Krouwer ook andere functies gehad binnen de sector. Zo was hij vele jaren penningmeester en bestuurslid van Artemis (opgericht in 1994). Artemis is de belangenvereniging van producenten en distributeurs van biologische bestrijders en bestuivers, gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong en biostimulanten. "We hebben als gezamenlijke leveranciers en producenten van deze producten elkaar al snel opgezocht in deze belangenvereniging, want we kwamen voor allerlei nieuwe vraagstukken te staan. Ik heb het contact tussen allerlei bedrijven binnen Artemis altijd als constructief ervaren. Samen hebben we de geďntegreerde gewasbescherming tot grote bloei gebracht."
Nieuwe uitdagingen voor de toekomst
De bedekte tuinbouw staat heden ten dage voor een grote uitdaging; na het MJP-G, Zicht op Gezonde teelt, Gezonde Groei, Duurzame Oogst is de sector nu bij de Toekomstvisie gewasbescherming 2030 aanbeland. Hoe kijkt Jan Krouwer naar de uitdagingen voor de teler? "Weerbare planten en -teeltsystemen in verbinding met de natuur is de opdracht waarvoor we gesteld staan. Dit is een mooie en uitdagende doelstelling. De tuinbouwsector staat bekend om haar inventieve karakter en we zullen steeds beter leren hiermee om te gaan." Jan beaamt dat er al veel positieve ervaringen zijn om met zoveel mogelijk natuurlijke vijanden, natuurlijke middelen en biostimulanten plagen aan te pakken in de glastuinbouw. "Zolang het weerbare teeltsysteem goed draait, kan de traditionele manier van plaagbeheersing niet tippen aan deze aanpak. Verrassend is hoe goed zo'n systeem kan excelleren, maar ook verrassend is hoe zo'n systeem van natuurlijk evenwicht, plotseling ineen kan storten. De tuinbouw kan nog niet zonder (integreerbare, chemische) gewasbeschermingsmiddelen. Als het biologische systeem onderuit gaat, moet er een 'reset' mogelijk zijn om te garanderen dat volledige teelten niet verloren gaan. Dat is in het belang van de hele sector", zegt een passievolle Jan Krouwer.
Ondanks dat Jan Krouwer met pensioen gaat, blijft hij de ontwikkelingen op het gebied van de gewasbescherming in de tuinbouw op de voet volgen. "Het geeft mij een goed gevoel dat ik in de glasgroente en sierteelt mijn steentje heb kunnen bijdragen aan veel nieuwe ontwikkelingen. Royal Brinkman is een toonaangevend toeleveringsbedrijf voor de glastuinbouw. Van veel dingen zelf ontwikkelen is de visie nu Let's improve together. Dit staat voor de manier waarop wij opereren; samen met telers, leveranciers en overige partners de tuinbouw wereldwijd verbeteren."
Bron: Goedemorgen