Belangrijke voedsellessen voor EU door oorlog Oekraïne

Belangrijke voedsellessen voor EU door oorlog Oekraïne

Door de oorlog in Oekraïne is de export van met name tarwe, zonnebloemolie en oliezaden uit Oekraïne weggevallen, net als de export van kali-kunstmest uit Rusland en Wit-Rusland door de EU-boycot. Niet de EU, maar landen als Egypte, Indonesië, Bangladesh en Turkije zijn de grootste importeurs en hebben nu de meeste problemen. Turkije, Rusland, Oekraïne en de Verenigde Naties onderhandelen over mogelijke exportcorridors via de Zwarte Zee. Tot die er zijn maakt de oorlog in Oekraïne ook kwetsbaarheden in het Europese voedselsysteem zichtbaar, zo schrijft Wageningen U&R.

De biologische veehouders, ook in Nederland, zijn voor hun veevoer sterk afhankelijk van biologisch geproduceerde tarwe en mais uit Oekraïne. Dat wordt nu nauwelijks meer geleverd, wat leidt tot grote prijsstijgingen. Daarom moeten we de import van biologisch veevoer over meerdere landen spreiden, ook binnen de EU. Denk aan Hongarije en Roemenië, waar dit veevoer tegen relatief lage kosten geproduceerd kan worden. Het is sowieso verstandig om niet afhankelijk te zijn van één land voor de grondstofvoorziening.

Nederland importeerde tot voor kort veel kali-kunstmest uit Rusland en Wit-Rusland, maar die import ligt nu stil door de boycot in Europa. De EU kan deze kunstmest voortaan beter uit andere landen, zoals Canada, importeren. Bij een andere kunstmest, fosfaat, is de EU afhankelijk van de productie in fosfaatmijnen in Marokko. Hier kan de EU twee typen maatregelen nemen. Allereerst kunnen we het gebruik van kunstmest in de landbouw verminderen, door kunstmest efficiënter te gebruiken en verspilling tegen te gaan. Ten tweede kunnen bedrijven schaarse meststoffen als kali en fosfaat gaan recyclen. Ook kunnen waterbedrijven fosfaat terugwinnen uit onze uitwerpselen. Zo krijgt Nederland wellicht, mits dit duurzaam en betaalbaar kan, nieuwe recycle-mestfabrieken.

Lees hier verder

Bron: Wageningen U&R

Deel artikel