Beperkte zon- en windproductie
Geplaatst op 17 september 2021
Bij de LNG-terminal in Rotterdam worden potentieel nog vijf LNG-schepen verwacht voor het einde van de maand, wat lucht kan geven aan de kortetermijnprijzen. De Europese gasprijzen noteerden woensdag voor het eerst sinds maart hoger dan de Aziatische markt. Dit zorgt er mogelijk voor dat Europa de komende maanden meer LNG-leveringen naar zich toe trekt. De bewegelijkheid van de gasprijzen kan er echter ook zomaar weer voor zorgen dat Azië binnenkort weer hoger staat dan Europa.
Orkaanseizoen in de VS
Het orkaanseizoen in de VS zorgt voor verstoringen bij LNG-producenten zoals Freeport LNG. Nu tropische storm Nicholas nadert, is er sprake van stroomuitval waardoor de schepen werkloos aan de kade liggen. De komende weken houden we daarom rekening met beperkte LNG-export vanuit de VS.
"Voor de lange termijn verwachten we dat de ontwikkelingen van de afgelopen week doorzetten. Dat betekent voor gas dat de lange termijn in het kielzog blijft van de korte termijn. Zoals gezegd stabiliseert de emissierechtenprijs rond 60 €/ton en daarmee komen ook de jaarcontracten voor elektriciteit in rustiger vaarwater terecht, met name voor 2023 en verder."
Een verklaring die wordt gegeven voor de recente prijsontwikkelingen is de ingebruikname van Nord Stream 2 (NS2), die nu naar verwachting pas in 2022 gaat plaatsvinden. De Duitse toezichthouder BnetzA heeft tot 8 januari 2022 om de papieren van NS2 te beoordelen en zij geven het stokje vervolgens door aan de Europese Commissie. Die moet op haar beurt ook weer beoordelen of alle gemaakte afspraken nagekomen zijn. Ook dit kan weer enkele maanden in beslag nemen, zeker aangezien de EC zich in het verleden al kritisch heeft uitgelaten over NS2. Dit lijkt echter geen logische verklaring voor de recente prijsexplosie. Immers, het was al bekend dat eventuele gasflows via NS2 in 2021 ten koste zouden gaan van andere transportroutes. Oftewel, NS2 zou in 2021 sowieso niet voor extra gasaanbod zorgen.
Webinar energiemarkten
Wil je meer informatie over de energiemarkt? Meld je aan voor het nieuwe webinar Energiemarkten. Op 30 september organiseert AgroEnergy weer een nieuw webinar waarin je wordt bijgepraat over de verschillende marktinvloeden op de energieprijzen. "Wat verwachten we bijvoorbeeld de komende winter? En wat zijn de korte termijn en lange termijn verwachtingen voor de gas-, elektriciteits- en CO2-prijzen? Meld je nu aan voor de webinar via deze link."
Bron: Goedemorgen