Bijna 10 jaar ervaring met UV in opkweek

Bijna 10 jaar ervaring met UV in opkweek

ACTUEEL HORTI THEMA - In 2012 nam Piet-Hein Kapteijns van Plantenkwekerij Kapteijns in Den Bosch contact op met CleanLight. Hij stelde technische vragen over de UV Gewasbescherming techniek specifiek voor de opkweek van aardbei en prei planten.

Plantenkwekerij Kapteijns had toen al een insectendichte kas. Dat maakte het mogelijk voor hen om plagen te bestrijden zonder chemie. Maar Piet-Hein wilde een duurzaam product leveren. "Als ik mijn klanten een product lever zonder residu dan hebben zij meer keuze vrijheid met betrekking tot hoe zij hun gewasbescherming inplannen, en dat is waardevol voor mijn klanten."

De UV Crop Protectors zijn geďnstalleerd op de volautomatische gietboom. Dus het UV licht komt van boven. Kapteijns: "Ik wist dat niet alle delen van het gewas geraakt zouden worden. Dat had ik ook gezien bij andere opkweekbedrijven die met de UV techniek werken. Maar dat hoeft ook niet. Want als je een deel van de plant raakt wordt de gehele plant sterker/weerbaarder. En daar draait het om. Deze techniek is deels een bestrijder van ziektes, maar vooral ook een plantversterker."

Kapteijns heeft de boom zodanig geprogrammeerd dat het gewas tenminste 1 keer per dag wordt behandeld. Echter, na verloop van tijd observeerde Kapteijns nog iets interessants: "Als ik het gewas meerdere keren per dag behandel dan zie ik dat het gewas korter, sterker, en meer compact wordt. Het ziet eruit alsof het buiten is gekweekt, in het volle zonlicht. Het effect van een dure cabriokas.  En dat betekent dus dat ik niet of minder vaak het gewas hoef te maaien. Dat levert vervolgens weer allerlei voordelen op qua arbeid, en ook qua ziekten." Het product uit deze kas is dus vrij van ziektes, vrij van residu, en ook nog zwaarder en compacter.

Dat leidt natuurlijk tot de volgende vraag: Als UV zo mooi werkt waarom gebruiken alle opkweekbedrijven deze techniek dan niet ? Kapteins geeft zelf een deel van het antwoord: "Wij hadden al een boom. Dus, voor ons was de investering heel snel recht te rekenen. En nu besparen we op middelen en op arbeid. Ondernemers die nog geen gietbomen hebben, moeten eerst even zorgvuldig rekenen of deze techniek voor hen loont."

Aiking en Kapteijns voegen beiden nog een opmerking toe: "Met UV is het net als met water, en met voeding en met chemie: Teveel of te weinig geeft niet de gewenste resultaten. Dus, de eerste paar maanden is het belangrijk dat CleanLight de juiste begeleiding levert om de tuinder op pad te helpen. Na een paar maanden wijst de weg zich vanzelf. Maar dat is de eerste paar maanden niet zo."

Arjo van der Sluis van CleanLight voegt toe: "Ik kom iedere dag bij bedrijven in Duitsland en de Benelux om die begeleiding te leveren. Na een paar maanden stemt de tuinder zelf de dosering iets bij naar boven of beneden, afhankelijk van de omstandigheden in zijn gewas en zijn kas."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel