'Controle op wat in de bodem gebeurt'

'Controle op wat in de bodem gebeurt'

Weerbaar telen en bodemweerbaarheid: het zijn termen die iedere teler regelmatig om de oren vliegen, maar ook kreten die vraagtekens oproepen. Want wat is dat: bodemweerbaarheid? En hoe moet dat: weerbaar telen? Weerbaar telen staat steeds meer in de aandacht, maar is eigenlijk nog een grijs gebied, zegt Jan Willem Spaargaren, praktijkonderzoeker Tuinbouw bij Van Iperen in KAS Magazine.

“Er is veel interesse vanuit de praktijk voor weerbaar telen. Wij bekijken bij Van Iperen welke methoden hiervoor succesvol kunnen worden ingezet. We weten dat wanneer er meerdere elementen tegelijk worden gebruikt – biostimulanten, biologische bestrijders, organische bemesting, insectengaas – de kans op een succesvol teeltsysteem groter is.”

Monitoren ingewikkeld
De glastuinbouw is in de praktijk op zoek naar methoden om weerbaar telen goed in de vingers te krijgen. Het mooiste zou zijn als je de biologie in de grond kunt monitoren om zo inzicht te krijgen in hoe gezond jouw bodem is om een geslaagde teelt te hebben, aldus Spaargaren. “Dan heb je zekerheid, dat ontbreekt nu. Ondergronds monitoren is lastiger dan bovengronds: we zien schimmels en bacteriën, maar wat betekenen die voor de samenstelling van de bodembiologie? Dat weten we (nog) niet en daar moeten we door onderzoek met z’n allen achter zien te komen. Ideaal zou zijn om door middel van grondanalyses controle te hebben op wat er in de bodem gebeurt. Dat je een stuk ‘gereedschap’ hebt, waarmee je eventuele ziekten en plagen kan zien aankomen. Daar doen Van Iperen en Eurofins onderzoek naar.”

Lees het volledige interview met Jan Willem Spaargaren van Van Iperen en en Frank Hoeberichts van Eurofins Horti in de nieuwste uitgave van KAS Magazine.

Bron: KAS Magazine

Deel artikel



Meest gelezen