Blijvend hogere energieprijzen verwacht

Blijvend hogere energieprijzen verwacht

Voor de korte termijnmarkt gas en elektra verwacht AgroEnergy blijvend hoge prijzen. "Voor daggas en de APX-prijzen pakken we het weerbericht erbij. De wind neemt af en de zonproductie blijft matig. De temperaturen lopen op na een paar frisse dagen deze week, maar er is geen angst dat de airco's in Noordwest-Europa plots overuren moeten draaien. Gas voor levering volgende week handelt tussen 45 en 47 €ct/m3, maar deze prijs relateert sterk aan de LNG prijzen in Azië en die bewegen extreem. De APX-prijzen worden volgende week op werkdagen rond 105 €/MWh voorspeld."

Voor de komende maandcontracten is het afwachten of de Russische gas-export zich gaat herstellen, zo laat AgroEnergy in haar wekelijkse marktvisie weten. "Dinsdag zagen we dat positieve berichten van dat front kunnen zorgen voor (beperkte) prijsdalingen. Van LNG verwachten we niet veel de komende weken. De Gate-terminal ontvangt de komende weken mogelijk nog één tanker, maar verder is het armoe troef. Ook in Groot-Brittannië is de aanvoer nihil. Alleen in Frankrijk meren nog de nodige tankers aan, aangezien daar meer met langetermijncontracten wordt gewerkt en er dus minder concurrentie is van hoge Aziatische en Zuid-Amerikaanse prijzen. Richting de winter moet bezien worden hoe de Aziatische en Europese prijzen zich tot elkaar verhouden, want op dit moment is er weinig reden voor LNG-producenten om hun vracht te lossen in Europa. Een laat intredende winter kan ervoor zorgen dat de gasvoorraden tot diep in het vierde kwartaal gevuld worden. Dat zou handelaren vertrouwen geven dat ze voldoende gas op voorraad hebben om te 'dealen' met echt winterse temperaturen."

Gas en elektra lange termijn
Voor de lange termijn verwacht AgroEnergy ook blijvend hoge prijzen, al zijn ook hier behoorlijke prijsuitslagen te verwachten. "Het coronavirus oefent nog steeds invloed uit op de verschillende commodities. Diverse landen hebben nieuwe lockdowns afgekondigd wat zorgt voor minder vraag naar olie, steenkool, gas en elektriciteit. Met name in de olieprijs zien we dit terug, want er lijkt voorlopig een prijsplafond te zijn van 70 $/vat, waar een paar weken geleden nog regelmatig de 75 $/vat werd aangetikt. Hierbij speelt de oplopende productie vanuit de OPEC-landen uiteraard ook een rol."

Voor de Europese gasmarkt is er goed nieuws: vanaf maart start de LNG-terminal in Hammerfest (Noorwegen) weer op, nadat alle werkzaamheden in september 2020 stil kwamen te liggen door een grote brand. In 2022 kan ca. 3,5 miljoen ton LNG worden geproduceerd, dat is 4,5 miljard m3. Dit geeft na de winter dus mogelijk weer wat lucht aan de gasprijzen. Een koude winter kan echter zorgen voor een opnieuw krappe gaszomer 2022.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel