Blog: Verduurzamen niet alleen 'minder, minder, minder'

Blog: Verduurzamen niet alleen 'minder, minder, minder'

De Flori Product Environmental Footprint Category Rules, oftewel FloriPEFCR, wordt binnenkort dé Europese standaard voor footprintberekening in de sierteelt. In een serie blogs laten de specialisten van Greenhouse Marketeers je kennismaken met deze nieuwe standaard. Dit keer LCA-specialist Rick van der Linden over de rol van LCA-specialisten.

Toen ik zeven jaar geleden als Life Cycle Analist (LCA) met kwekers begon te praten over hun 'footprint' keken sommigen me met open mond aan. Nu, jaren later, is dat wel anders. Duurzaamheid en CO2-footprint staan inmiddels duidelijk op de agenda. Ik onderscheid daarbij twee categorieën; een groep kwekers die uit zichzelf geďnteresseerd is in duurzaamheid. En een groep die de ontwikkelingen volgt omdat hun klanten erom vragen.

De nieuwe rekenregels voor FloriPEFCR zijn behoorlijk complex. De Europese Commissie is er al een tijd mee bezig en terecht natuurlijk. Zulke regels moeten streng en goed overdacht zijn. Je wilt niet dat handige jongens de regeltjes straks even gaan oprekken. Wij, de LCA-specialisten van Greenhouse Marketeers, zijn een soort accountants die de nieuwe regels voor de kwekers kunnen uitleggen en invullen. Daarbij is het steeds zoeken naar een manier die zowel goed als werkbaar is. Want je wilt niet dat een kweker fulltime bezig is allerlei data aan te leveren. Op dat vlak hebben we een grote professionaliseringsslag gemaakt; een heleboel data is vrij eenvoudig te genereren. Minstens zo belangrijk is een juiste balans zien te vinden tussen nauwkeurigheid aan de ene kant, en snelheid en betaalbaarheid aan de andere kant.

De eerste kwekers die we wegwijs hebben gemaakt met het berekenen van hun footprint reageren veelal positief. Ze vinden het interessant, zeggen ze. Maar wat vooral opvalt is dat ze er méér aan hebben dan ze vooraf dachten, zo krijg ik te horen. Ze gaan met de uitkomsten daadwerkelijk aan de slag om hun footprint omlaag te brengen. Door bijvoorbeeld bepaalde transportbewegingen aan te passen. Anderen gaan met hun energiesysteem aan de slag of richten zich op efficiëntere teeltmethoden. Kortom, ik zie heel veel concrete acties bij de bedrijven waar we werden ingeschakeld. En dat is ook wat je wilt bereiken natuurlijk, dat er wat gebeurt en dat je rapport niet ongebruikt in een lade belandt. Je hebt immers heel veel manieren om te verduurzamen en dat is niet alleen maar met 'minder, minder, minder!' Door efficiënter en beter te werken kun je ook verduurzamen.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel