'Bramenteelt onder knie krijgen dankzij data'
Geplaatst op 15 juni 2020
Dat laat hij weten in KAS Magazine. Van den Bosch geeft aan dat jij van begin af aan meer inzicht in de teelt wilde. 30MHz leverde daarom een set sensoren - o.a. om de vruchttemperatuur te meten maar ook om de efficiëntie van de fotosynthese in kaart te brengen - én het dashboard om al die digitaal verzamelde informatie te ontsluiten en overzichtelijk aan te bieden.
"Bramen vormen een nichemarkt. Wij staan met die teelt nog in de kinderschoenen. Al die data kan ons helpen om de teelt sneller en beter onder de knie te krijgen. Soms wijst het je rechtstreeks de weg, soms helpt het juist om bepaalde redenaties uit te sluiten", zo laat Van den Bosch weten.
Niet de Heilige Graal
Toch is meer data verzamelen niet de Heilige Graal en niet het hoogste goed. De kunst is vooral om de júiste data te verzamelen, geeft zelfstandig consultant Peter van Os van VAN OS research bv aan. Hij noemt als voorbeeld om sensoren te plaatsen op een specifieke locatie in de kas. Bijvoorbeeld omdat daar het percentage orchideeën van mindere kwaliteit onevenredig hoog is of dreigt te worden. "Als je dan meerdere informatiestromen aan elkaar kunt koppelen, zit je dichter op het gewas en kun je directer inspelen op eventuele problemen."
Hoe meer data, hoe waardevoller dat is voor de adviseur en diens klanten. Op dat punt valt er nog het nodige te winnen, zo signaleert Van Os in de praktijk: "Telers kijken door de drukte van alledag soms over data heen of gunnen zich niet de tijd diepere analyses uit te voeren. Ook het invoeren van handmatige data, zoals pH en EC, kan nog beter. Nu komt het voor dat die waarden niet gemeten worden. Of dat ze wel gemeten worden, maar dat die gegevens vervolgens weinig nauwkeurig vastgelegd worden."
Lees het volledige artikel nu in KAS Magazine nummer 2 - 2020
Bron: KAS Magazine
Meer nieuws