Calinda in het schap
Geplaatst op 25 januari 2022
Dankzij de professionele aanpak van de telers is de Calinda aardbei een ras dat weinig problemen kent en buiten in de tunnel in Spanje groeit. Daarnaast laat de aardbei zich gemakkelijk transporteren en blijft ze lang vers. Niet alleen fijn voor de consument, maar dankzij de lage verspillingsgraad ook fijn voor het milieu. Woordvoerder Ingrid vertelt over deze bijzondere aardbei: "Er is een groeiende vraag vanuit de consument naar een goed smakende winteraardbei. Met de ontwikkeling van de Calinda aardbei willen we aan die vraag voldoen. Daarnaast willen we ook graag een mooi product leveren."
Een bijzondere aardbei
De Calinda aardbei is het resultaat van een 15-jarig onderzoek door fruitveredelingsbedrijf Fresh Forward, in samenwerking met de Wageningen University Research en de plantenkwekers van Fragaria Holland. Fresh Forward heeft een unieke winteraardbei ontwikkeld die nagenoeg resistent is voor een aantal teeltziekten. Daarnaast wordt de Calinda aardbei in de volle, Spaanse grond geteeld. Dit is, volgens het Voedingscentrum, een minder milieubelastende teeltmethode.
Het proces
Van december tot en met juni wordt de Calinda zorgvuldig geteeld in de volle grond in Zuid-Spanje. Vanwege het relatief milde winterklimaat heeft de aardbei geen (verwarmde) kas nodig om te groeien. Ze gedijt uitstekend in het Mediterraans klimaat. Na de oogst worden de rijpe Calinda's direct verpakt en naar Nederland getransporteerd, waar ze vanaf januari/februari tot mei in de schappen liggen. Dankzij de hoge vruchtkwaliteit zijn de grote Calinda's uitstekend geschikt voor het betere segment. Tel daar nog een uitmuntend uitstalleven, de tijd dat het product vers blijft in de winkel, bij op en de Calinda is de perfecte 'low waste' aardbei. De aardbeien zijn verkrijgbaar bij oa. JUMBO, Super Unie leden, Hoogvliet, Dirk, Boni, en Ekoplaza en nog veel meer.
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws