Column Jolanda Heistek: Biodiversiteit hoog op agenda
Geplaatst op 28 oktober 2020
Er is steeds meer maatschappelijke aandacht voor biodiversiteit, en terecht. De economische consequenties van biodiversiteitverlies worden ook steeds urgenter. Daarom koos het Innovatiepact van Greenport West-Holland biodiversiteit als belangrijk thema voor innovatie binnen de sector. Zo kan het ingezet worden als teeltmaatregel (bijvoorbeeld bij plaagbestrijding of bestuiving). Biodiversiteit is goed voor de natuur, het duurzame imago van de sector en biodiversiteit kan ook een rol hebben op gebied van recreatie rondom het tuinbouwgebied.
Inmiddels zijn binnen de sector ook enkele initiatieven op het gebied van biodiversiteit. Zo heeft Glastuinbouw Nederland een project gericht op functionele biodiversiteit in en om de kas en doet Wageningen Universiteit & Research verschillende onderzoeken. Eveline Stilma is namens het Innovatiepact projectleider op het thema Biodiversiteit: zij verbindt de initiatieven en begeleidt onder meer een Community of Practice over biodiversiteit.
Eveline, wat betekent biodiversiteit voor de tuinbouw?
"Biodiversiteit kan het antwoord zijn op veel uitdagingen, zoals het verrijken van de bodem, de weerbaarheid van gewassen en het verminderen van de afhankelijkheid van chemische middelen. Bovendien is een goede beeldvorming van belang voor de maatschappelijke draagkracht van de sector. Biodiversiteit rondom de kas kan een toonbeeld zijn van de algehele inspanning in de tuinbouw op het gebied van duurzaamheid en zo bijdragen aan het positieve imago van de sector. Daarnaast speelt ook de samenwerking met het onderwijs. En vergeet niet: er komt beleid van verschillende overheden op het gebied van biodiversiteit. Het gevaar is dat er dan óver de tuinbouw wordt gepraat, zonder dat de tuinbouw zelf goed over het onderwerp heeft nagedacht. "
Is biodiversiteit een kostenpost?
"Biodiversiteit kán geld kosten. Maar, er zijn ook voorbeelden dat je er juist geld mee kunt verdienen. Enkele jaren geleden was er een tomatenteler die aan het eind van de teelt de ene rij planten liet staan, en de andere ruimde. Die was veel minder kwijt aan natuurlijke vijanden dan telers die de hele teelt ruimen."
Gaat het alleen om wat ín een kas gebeurt?
"Niet alleen. We kijken ook naar biodiversiteit rondom de kassen en de relatie tussen wat binnen en buiten de kas gebeurt. De omgeving van een kas kan misschien als buffer optreden. Voorwaarde is wel dat die omgeving dan goed ontworpen is. Daar moet onderzoek naar gedaan worden."
Als ik dit allemaal hoor dan klinkt het als alleen maar voordelen. Dus goed dat Biodiversiteit bij veel Greenport-partners hoog op de agenda staat.
Bron: Goedemorgen