Compensatie verzuim bij no-risk polis medewerker

Compensatie verzuim bij no-risk polis medewerker

Wat lang niet alle werkgevers weten is dat, als er sprake is van verzuim, je in een aantal gevallen gecompenseerd kan worden in de loonkosten door UWV. Dit is het geval als jouw medewerker een no-riskpolis heeft, zo meldt Stigas.

Uit cijfers van UWV blijkt dat minder dan de helft van de werkgevers gebruik maakt van de no-riskpolis. Daarmee laten ze soms duizenden euro's laten liggen. Daarom een aantal praktische tips aan de hand van veelvoorkomende vragen.

Wat is een no-riskpolis?
Heb je een werknemer in dienst met een arbeidsbeperking, die een WIA-, WAO- of Wajong-uitkering had of heeft, en deze werknemer wordt ziek, dan kan je als werkgever mogelijk een beroep doen op de no-riskpolis. Ongeacht de oorzaak van de ziekte. Deze regeling houdt in dat je een Ziektewet-uitkering krijgt voor jouw werknemer. De regeling geldt meestal 5 jaar vanaf het moment dat deze is toegekend aan de medewerker. In bijzondere situaties kan je werknemer een verlenging van nog eens 5 jaar krijgen. Bijvoorbeeld als hij een ernstige ziekte heeft.

Wat zijn de voordelen?
Tijdens ziekte ontvang je een financiële compensatie in de vorm van een Ziektewet-uitkering. Deze wordt betaald door het UWV. Je betaalt als werkgever het loon van de werknemer gewoon door, maar compenseert dit met de Ziektewet-uitkering.
    
Deze zieke medewerker heeft geen invloed op de premies voor de Ziektewet. En mocht deze zieke medewerker uiteindelijk een WGA-uitkering krijgen dan heeft dit ook geen invloed op de premie voor de WGA. Daarnaast betaal je voor de medewerkers met een no-riskpolis vaak geen premie voor jouw collectieve inkomensverzekeringen en heeft de zieke medewerker dus ook geen invloed op de premie bij je verzekeraar.
    
Al met al kan het benutten van de no-riskpolis dus duizenden euro's opleveren. Lees hier hoe je erachter komt of een medewerker een no-riskpolis heeft.

Bron: Stigas

Deel artikel