Frambozenboom overtuigt met vele voordelen

Frambozenboom overtuigt met vele voordelen

De Rubus idaeus 'Raspbeary' van kwekerij Heinje zorgt tijdens de oogstperiode van mei tot juli voor heerlijke, vitaminerijke frambozen met een zoet aromatische smaak. Deze kunnen dankzij de 50 cm hoge stam en de daardoor verhoogde kroon bijzonder rugvriendelijk geoogst worden - daarom wordt dit gewas ook wel de frambozenboom genoemd.

Met zijn frisgroene, geveerde en afwisselend geplaatste bladeren is 'Raspbeary' een echte blikvanger, zowel als kuipplant op het balkon of terras als in de border. Van mei tot juli verschijnen de witte, schaalvormige bloemen van de plant, voordat de 'Raspbeary' van juli tot september talrijke fruitig-zoete frambozen produceert. Deze zijn uitstekend geschikt als heerlijk en vitaminerijk snackfruit, maar kunnen ook perfect worden gebruikt om mee te koken, bijvoorbeeld voor het maken van jam. Nectar en pollen van de bloemen trekken talrijke insecten aan.

De zelfbestuivende frambozenboom groeit, in tegenstelling tot gewone frambozenstruiken, tot een hoogte van ongeveer 40 tot 50 centimeter aan een kleine stam. In de loop der jaren kan hij een totale hoogte van wel twee meter bereiken. Deze uitzonderlijke groeihoogte maakt een aangename en rugvriendelijke oogst mogelijk. 'Raspbeary' moet bij voorkeur op een zonnige tot halfschaduwrijke locatie worden geplant en is winterhard tot -20°C. Wat verzorging betreft, wordt de frambozenboom als veeleisend beschouwd.

In de vakhandel trekt de Rubus idaeus 'Raspbeary' de aandacht van de consumenten. Bij Heinje wordt hij aangeboden in een bedrukte, bessenpaarse 4,6-liter pot, die bovendien is voorzien van een geïllustreerd hangetiket. Beide zijn versierd met het unieke logo, dat een geïllustreerde beer met een bes in zijn bek toont. Dit weerspiegelt de naam van de frambozenboom, die is samengesteld uit een slim woordspel van de Engelse woorden voor beer en framboos. Bij de consumenten zorgt de combinatie van naam, logo, pot en etiket voor een hoge herkenningswaarde en wekt positieve emoties op die tot aankoop aanzetten. Rubus idaeus 'Raspbeary' is zowel op stam als in struikvorm verkrijgbaar.

Bron:

Deel artikel