Controle waterkwaliteit met warmtebeeldcamera's

Controle waterkwaliteit met warmtebeeldcamera's

Waterschap werken voortdurend aan een goede waterkwaliteit. Er wordt onder andere gecontroleerd of er via het water geen schadelijke stoffen de natuur in gaan, zoals meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen die worden gebruikt in de glastuinbouw. Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) geeft aan dat daarbij steeds vaker gebruik wordt gemaakt van warmtebeeldcamera's.

Een warmtebeeldcamera geeft door middel van kleurverschillen aan waar er warmer water de sloot in stroomt. Water dat uit een kas komt is vaak warmer dan het water in de sloot. Met de warmtebeeldcamera kunnen handhavers zien waar er buizen water op de sloot lozen en zo gerichter metingen uitvoeren op meststoffen of gewasbeschermingsmiddelen.

Zevende zintuig

Warmtebeeldcamera's vormen voor waterschappen een van de manieren om lozingen te achterhalen, naast het doen van snel- of laboratoriumtests om de waterkwaliteit vast te stellen. "Om de tuinders scherp te houden, kondigen we nu aan dat we ook de komende maanden volop doorgaan met de inzet van warmtebeeldcamera's", zo zegt Steven van Zimmeren, toezichthouder en handhaver bij HHSK, op de website H2O, een uitgave van Koninklijk Nederlands Waternetwerk (KNW).

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel