Controleer vanwege corona je overeenkomsten
Geplaatst op 16 maart 2020
Of u nu zaken doet met een partij uit China of een partij uit Nederland, mogelijk heeft het coronavirus invloed op uw commerciële overeenkomsten of inkoopvoorwaarden. Controleer daarom zo spoedig mogelijk uw overeenkomsten!
Niet-nakoming contractuele verplichtingen
Het coronavirus verspreidt zich snel. U vraagt zich wellicht af of u de door u gesloten overeenkomst(en) nog wel kunt nakomen. Kunt u bijvoorbeeld aan uw leveringsverplichting voldoen als uw leverancier uit China niet aan u levert? Maar ook, kunt u uw locatiereservering voor een evenement annuleren? Of vreest u voor een lockdown van uw bedrijf, waardoor u in het geheel geen overeenkomsten meer kunt nakomen? Logisch dat u zich dit afvraagt nu het coronavirus zich snel verspreid.
Kunt u zich beroepen op overmacht?
Als u uw overeenkomsten vanwege het coronavirus niet meer kunt nakomen, dan kunt u (of uw leverancier) mogelijk een beroep doen op overmacht, waardoor uw niet-nakoming niet langer aan u kan worden toegerekend.Wat wordt verstaan onder overmacht? In de Nederlandse wet is bepaald dat een tekortkoming niet aan de schuldenaar kan worden toegerekend op het moment dat deze niet te wijten is aan zijn schuld en ook niet op grond van de wet, rechtshandeling of in het verkeer geldende opvattingen voor rekening van de schuldenaar komt. Overmacht is dus de situatie die ontstaat buiten de macht van de schuldenaar, waardoor hij zijn verplichtingen uit de overeenkomst niet meer kan nakomen. Van belang is dat de schuldenaar bij een beroep op overmacht kan aantonen dat hij zijn contractuele verplichting permanent niet kan nakomen. Er is dus geen sprake van overmacht als nakoming tijdelijk onmogelijk, onrendabel of gewoonweg moeilijker is.
Zorgt het coronavirus voor overmacht?
De wet geeft geen nadere invulling aan het begrip overmacht. Of het coronavirus zonder meer overmacht oplevert is dan ook (nog) niet te zeggen. Om te bepalen of sprake is van een overmachtssituatie dient namelijk per geval gekeken te worden naar alle omstandigheden.
- Had u bijvoorbeeld (ook) andere maatregelen kunnen nemen, zodat u alsnog aan uw verplichting had kunnen voldoen
- Heeft uw wederpartij wellicht een overmachtsbepaling voor zichzelf bedongen en is het niet meer dan redelijk dat deze ook voor u geldt?
- Kan het coronavirus worden vergeleken met eerdere epidemieën, zoals vogelgriep, die door de rechter eerder als een overmacht zijn aangemerkt?
Daarnaast kan het toepasselijk recht van een internationale wederpartij ook van toepassing zijn, waardoor de Nederlandse wet geen uitkomst biedt...
Lees hier verder
Bron: RWV
Meer nieuws