'Crisis legt kwetsbaarheid voedselsysteem bloot'

'Crisis legt kwetsbaarheid voedselsysteem bloot'

Dat een aantal land- en tuinbouwsectoren het moeilijk heeft sinds het uitbreken van de coronapandemie, maakt volgens de Belgische krant De Standaard duidelijk dat ons globaal voedselsysteem kwetsbaar is.

Onder meer Marjolein Visser, professor Agro-ecologie aan de ULB, en Olivier De Schutter, voormalig VN-rapporteur voor het recht op voedsel, zien dat onze landbouw te sterk afhankelijk is van internationale voedselaanvoerketens. "Dat maakt ons kwetsbaar bij verstoring in de internationale handel", klinkt het. Zij pleiten voor een sociaal contract met de landbouw.

De Standaard sprak tal van experts om "de problemen van onze industriële landbouw bloot te leggen" en te bekijken welke alternatieve pistes er zijn. Opnieuw wordt deze "industriële landbouw" in relatie gebracht tot het ontstaan van pandemieën. GAIA deed dat eerder al, maar werd toen teruggefloten door onder meer Hans Nauwynck, viroloog aan de UGent. "Het is een feit dat de industriële landbouw onder druk staat door ziekten als Afrikaans varkenspest, gekkekoeienziekte en vogelgriep. Maar de landbouwer heeft dit niet veroorzaakt, hij is er juist de dupe van."

"Het besef daagt dat de industriële landbouw een van de drijfveren is achter het ontstaan van pandemieën. Waar bossen gekapt worden en plantages de habitats van wilde dieren verstoren, krijgen virussen de kans om over te springen van dieren op mensen. Ook de veeteeltbedrijven, waar tienduizenden kippen of varkens opeen gehokt zitten, bleken al broeihaarden voor infectieziekten als de vogel- of varkensgriep", zo schrijft De Standaard nu op zijn beurt.

Lees hier verder

Bron: Vilt.be

Deel artikel