Ctgb reageert: 'Voedsel is veilig!'

Ctgb reageert: 'Voedsel is veilig!'

Het artikel 'De normen voor bestrijdingsmiddelen op voedsel zijn veel te soepel' in Trouw van 7 februari vergelijkt willekeurig normen met elkaar die niet met elkaar vergeleken kunnen worden en suggereert verbanden tussen zaken waarvoor geen oorzaak-gevolg verband is. Daarmee wordt ten onrechte gesuggereerd dat ons voedsel niet veilig zou zijn. Dat stelt het college voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) in een reactie.

"Bij de toelating van gewasbeschermingsmiddelen bepalen we de gezondheidskundige grenswaarde (de hoeveelheid die veilig is voor de mens). We kijken naar de aanvaardbare dagelijkse inname, de hoeveelheid die een mens iedere dag, zijn leven lang, veilig kan innemen. Deze grenswaarde wordt vastgesteld op basis van dierproeven, ook over opeenvolgende generaties van dieren. Vanwege verschillen tussen mens en dier, en tussen mensen onderling (kleuters, volwassenen), hanteren we een veiligheidsfactor van honderd, waardoor de veilige waarde voor mensen één honderdste is ten opzichte van de bij dieren gevonden veilige waarde", schrijft het Ctgb.

"Daarnaast berekenen we van de werkzame stof de maximale residulimiet (MRL), dat is de hoogste hoeveelheid die op het gewas achterblijft bij 'goed landbouwkundig gebruik'. Deze wettelijke normen zijn nodig voor de handhaving van het juiste gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en zijn juist strenger dan vanuit volksgezondheidsoogpunt nodig is. De maximum toegestane hoeveelheid is altijd veilig. Bij de vaststelling van de MRL kijken we ook naar andere gewassen die met dezelfde stof kunnen worden behandeld. De som van resten van een gewasbeschermingsmiddel in de verschillende producten mag de aanvaardbare dagelijkse inname nooit overschrijden, de volksgezondheid staat altijd voorop. Hierbij houden we rekening met een veelheid aan consumptiepatronen en met 'liefhebberporties'. MRL's gelden voor gewassen uit de EU, maar ook voor importgewassen."

Bron: AgriHolland/Ctgb

Deel artikel