'Data over arbeid nog sneller en beter inzichtelijk'
Geplaatst op 24 november 2020
Het is het resultaat van een samenwerking tussen Custo & Partners en Horti Analytics. "Data oogsten is goud oogsten", aldus Willem Verwoerd van Custo & Partners, die de RGGS-software ontwikkelde. "Al hoeft het winstpotentieel vervolgens niet altijd direct in klinkende munt tot uiting te komen, het kan ook zorgen voor rust en een prettige werksfeer."
Arbeid belangrijke stuurvariabele
De laatste jaren is er alsmaar meer mogelijk geworden op het gebied van data en de samenwerking die Willem nu met Ricardo Prins van Horti Analytics aangaat maakt die extra mogelijkheden ook voor RGGS-gebruikers toegankelijk. Ricardo legt uit: "In het RGGS-dashboard komen heel veel datastromen samen en daarom is het steeds belangrijker dat alles in het dashboard overzichtelijk blijft en dat vooral de juiste stuurvariabelen zichtbaar worden. Eén van de belangrijkste stuurvariabelen is het arbeidsproces."
Het RGGS-dashboard richt zich specifiek op de factor arbeid. Willem: "Het dashboard knipt de verschillende onderdelen van het arbeidsproces in hapklare brokken waardoor er inzicht ontstaat in wat een specifieke handeling in tijd of geld mag kosten (normen) en hoeveel tijd een individuele medewerker er werkelijk aan heeft besteed. Door dit te koppelen aan een systeem met beloning voor zowel de medewerker als bijvoorbeeld het uitzendbureau ontstaat er een win-win-win situatie. Ik kan inmiddels talloze voorbeelden opnoemen waarin de teler een aanzienlijke kostenbesparing behaalde, terwijl de uitzendkracht en het uitzendbureau ook profiteerden."
Stabielere arbeid
"De besparing die dit systeem oplevert kunnen we nog niet gelijk uitrekenen", zegt Piet van der Wel, Locatie Manager van Schenkeveld Schiphol. "Wij werken met RGGS, omdat we graag onze medewerkers willen belonen voor het werk. Medewerkers die hard werken, mogen meer verdienen. Daarom werken we met dit bonussysteem. Jaarrond werkt er een grote groep uitzendkrachten bij Schenkeveld, in de zomer hebben we een piek en werken er wel 120 medewerkers veelal uit Oost-Europa. Geld verdienen is een belangrijke reden waarom zij naar Nederland toekomen. Dit proberen wij met RGGS zo goed en duidelijk mogelijk te faciliteren. Daarnaast zorgen we voor een fijne werkomgeving."
De locatie Schenkeveld Schiphol is de enige locatie van het bedrijf die nu met RGGS werkt. Het maakt veel inzichtelijk. In totaal heeft Schenkeveld vijf locaties. "We kunnen de resultaten dus goed vergelijken", zegt Piet. "Ten opzichte van de andere locaties denk ik dat wij een iets lager verloop hebben en ook iets hogere arbeidsprestaties, al blijft het lastig vergelijken met o.a. andere rassen die wij daar telen. Wel ben ik er zeker van dat het gebruik van RGGS voor ons in het grote geheel vooral resulteert in stabielere organisatie. Kosten zijn stabiel en de club mensen is stabiel. Dat is fijn als je arbeid in het grotere geheel wilt plaatsen als bedrijf."
Gerichter coachen
Dat laatste beaamt ook Erik Groenewegen van Van Veen Gerbera, al ziet hij vooral ook veel voordelen voor de communicatie met de mensen op de werkvloer en in de kas. "Het is voor ons prettig om de mensen op de werkvloer, veelal seizoensarbeiders met wie je de taal niet deelt, goed aan te kunnen sturen met begrijpelijke informatie. Dat kan door de data die vanuit RGGS afkomstig is. In plaats van allerlei bestanden waarmee je vroeger werkte, of zelfs de roep in de kantine dat de prestaties beter moesten, kunnen we nu met cijfers van vorige week in gesprek met ons personeel als we zien dat er een dip in de prestatiecurve zit. Op die manier ontdek je sneller dat er problemen zijn en kun je het personeel ook beter helpen." En je kunt personeel langer aan je organisatie binden, ook niet onbelangrijk. "Door gerichter te sturen, kunnen we mensen langer aan ons binden, waardoor het verloop lager wordt. Dit scheelt uiteindelijk kosten, omdat we minder mensen hoeven op te leiden. We proberen met behulp van RGGS een prettiger werkklimaat te creëren voor de uitzendkrachten. Het heet tenslotte niet voor niks Resultaat Gericht Gemotiveerd Samenwerken.
Erik weet dat er aan verdere verbetering van de RGGS-software wordt gewerkt. "Daarmee zou het nog makkelijker worden om data snel en voor iedereen goed te begrijpen te presteren. Het liefst doen we dat straks al de dag nadat er uit de data iets naar voren komt. Een duidelijk grafiekje helpt ons dan ons personeel, dat vaak de taal niet spreekt, toch uit te leggen wat we bedoelen. En ook ons helpt het om bijvoorbeeld een dip in de prestaties, die we de afgelopen jaren steevast zagen als er veel nieuwe instroom van minder ervaren seizoensarbeiders was, sneller te ontdekken. En daar dus sneller op in te kunnen spelen door rekening te houden met de tijd die het kost om onze manier van werken onder de knie te krijgen."
Visualisatie
Om het gebruik van het dashboard succesvol te laten zijn is het wel van belang dat ondernemers op weg worden geholpen met het gebruik daarvan. Willem en Ricardo geven het volgende voorbeeld. "Je hebt niets aan een snelle auto met een heel mooi dashboard als je niet weet wat dat rode lampje betekent als de motor te heet wordt en je gewoon door blijft rijden."
Dat laatste dreigt te gebeuren met de alsmaar toenemende stroom data die bij ondernemers op het bordje komt. Door het dashboard door te ontwikkelen ondervangen beide softwarespecialisten dit dreigende probleem. Ricardo: "Power BI is een tool die complexe data uit verschillende bronnen in slechts enkele klikken inzichtelijk maakt in tabellen of grafieken. Daarmee kan bijvoorbeeld de arbeidsverantwoordelijke veel makkelijker de arbeid per steel of per tros in één oogopslag inzichtelijk maken voor het management, dat aan de hand daarvan weer sneller en beter de koers van een bedrijf kan bepalen."
Willem vult aan: "Denk bijvoorbeeld aan het tijdelijk onder kostprijs moeten verkopen en de vraag hoe lang dit vol te houden is. In het verrijkte RGGS-dashboard zie je dan nu een trendlijn en is het makkelijker om arbeid en kosten te relateren aan afzet. Maar ook de communicatie met het personeel wordt ermee geholpen."
Bron: Goedemorgen