De opmars van virussen en hun bestrijding in gietwater

De opmars van virussen en hun bestrijding in gietwater

Door alle terechte ophef over het coronavirus, zou je de permanente dreiging van plantvirussen voor tuinbouwgewassen bijna vergeten. In de voedingstuinbouw lijkt die dreiging groter dan ooit. Het komkommerbontvirus heerst al jaren in de komkommerteelt en het lijkt er op dat ToBRFv zich dieper nestelt in de tomatenteelt. Deze Tobamovirussen zijn hardnekkiger (persistenter) dan corona en kunnen zich ook via gietwater verspreiden.

Komkommerbont (CGMMV), Tomato Brown Rugose Fruit virus (ToBRFv) en het Tomatenmozaďekvirus (ToMV) vallen onder de zogenaamde Tobamovirussen. Het zijn zeer hardnekkige virussen, of zeer persistent, zoals wetenschappers dat noemen. Coronavirussen zoals Covid-19, SARSr-CoV en MERS-CoV zijn een stuk minder hardnekkig. Het verschil zit hem in de virusstructuur, toegespitst op het omhulsel. Non-persistente virussen zoals de coronavarianten en tal van minder beruchte virussen zijn 'enveloped' (omkapseld), terwijl persistente virussen zoals Komkommerbont, ToBRFv en ToMv 'non-enveloped' zijn.

Eiwitomhulling
Enveloped virussen bestaan uit een structuur waarbij het genetisch materiaal van het virus (RNA) wordt beschermd door een kapsel van eiwitten. Dit kapsel is vrij gemakkelijk af te breken met desinfectiemiddelen. Om die reden kunnen mensen zich redelijk tegen een coronabesmetting wapenen door hun handen te wassen met desinfecterende zeep of alcohol en objecten waarmee zij in aanraking komen vooraf te ontsmetten. Daarnaast heeft een enveloped virus een beperkte overlevingskans buiten de gastheer (plant, dier of het menselijk lichaam).

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Waterproof

Deel artikel