De risico's van melk als desinfectiemiddel
Geplaatst op 16 januari 2020
Het is lastig om de exacte risico's van het gebruik van magere melk als desinfectiemiddel te controleren en in te schatten. Maar melk is beperkt houdbaar en kan dus schimmelen. Het gebruik van beschimmelde melk kan schadelijk zijn voor het gewas. Omdat het moeilijk te controleren is of medewerkers bij het ontsmetten van de handen of van messen en scharen melk gebruiken die niet bedorven is, haal je onnodige risico's op de hals.
Verder is er weinig bekend over het effect van bedorven en/of beschimmelde melk op de huid. Maar opgedroogde melk op vochtige handen of gereedschappen in een hete kas resulteert in een behoorlijke stank, wat niet bepaald prettig is.
Er wordt gezegd dat magere melk naast desinfectiemiddel ook ingezet kan worden als bestrijdingsmiddel. Dit is echter nooit onderzocht en het worden dan ook niet aangeraden. Hoewel magere melk schadelijke organismen inkapselt, is nooit aangetoond dat het deze organismen ook daadwerkelijk bestrijdt.
HortiHygienz adviseert telers daarom om gebruik te maken van alternatieve desinfectiemiddelen of werkwijzen. Er zijn verschillende middelen beschikbaar waarvan bewezen is dat ze wel veilig zijn. Meer weten over die mogelijkheden? Lees het hier.
Bron: HortiHygienz
Meer nieuws