'De toekomst van autonoom telen start vandaag!'
Geplaatst op 29 september 2021
"Het aantal ervaren telers met kennis van het telen van gewassen in kassen neemt elk jaar af. Dit heeft negatieve gevolgen voor opbrengst, kosten, continuďteit en teeltkwaliteit. Autonoom telen pakt deze uitdagingen in kassen wereldwijd al aan. Deze zomer is Blue Radix begonnen met het volledig autonoom aansturen van kassen met Crop Controller. Geen demo-omgeving, maar volwaardige productiekassen die voorheen door telers werden beheerd", aldus Rudolf. "Dit is spannend omdat het betekent dat we op korte termijn een aantal grote problemen kunnen oplossen."
Verschil data platform en autonoom telen
Rudolf gaf in zijn presentatie het verschil aan tussen data platforms en autonoom telen. Data platforms zijn gericht op het bieden van meer inzichten aan telers zodat ze met de verzamelde data, besluiten kunnen nemen. Hoewel inzicht in je data waardevol is, ontbreekt het veel bedrijven aan telers om al deze data te analyseren. Bij autonoom telen wordt de teler volledig ontlast bij het controleren en regelen van de instellingen van de klimaatcomputer. "We sturen de data niet naar de teler, de optimale klimaatsturing gebeurt volledig autonoom", aldus Rudolf.
Stap voor stap naar de autonome kas
Als je gewend bent om alles zelf te doen, hoe kun je dan ooit aan autonoom telen beginnen? Rudolf gaf aan dat dit stap voor stap kan worden gedaan, waarbij elke stap nog meer waarde toevoegt.
- Allereerst kunt je als teler beginnen met het automatiseren van de klimaat- en irrigatiesturing op basis van de teeltstrategie van de teler. Algoritmes zoals die van Crop Controller zijn zeer goed in staat om de optimale klimaat- en irrigatiestrategie te berekenen op basis van deze teeltstrategie.
- De tweede stap is het autonoom observeren van de teelt. Sensoren en vision technologie zijn de zintuigen van de teelt. "Tot nu toe hebben we gezien dat sensortechnologie nog maar beperkt wordt gebruikt, ik verwacht dat het gebruik van A.I. ook het gebruik van sensor- en visiontechnologie zal stimuleren," aldus Rudolf.
- De derde stap is de toepassing van robotica. "We zien veel interessante ontwikkelingen in de robotica, maar er zijn ook onzekerheden of robots om kunnen gaan met de complexiteit van de kassen en een levend gewas.
"We hebben de afgelopen jaren ervaring opgedaan en we hebben gewerkt aan een schaalbare service, zodat we deze wereldwijd aan telers kunnen aanbieden. Op dit moment werken we al met telers op 5 continenten. De belofte van autonoom telen is tot 4 keer meer hectares beheren, terwijl de opbrengst per hectare toeneemt. Kortom autonoom telen is niet iets van de toekomst, het heeft nu al veel toegevoegde waarde."
Presentatie terugkijken
Je kunt de presentatie van Rudolf terugkijken op het virtuele platform van GreenTech (inlog nodig). Xpert Theatre, dinsdag 28 september, blok Data Driven Horticulture van 14.50 uur -16.00 uur.
Wil je weten hoe je autonoom telen in jouw bedrijf kunt toepassen? Blue Radix, specialist in autonoom telen, kan er alles over vertellen op Greentech Amsterdam, 28-30 september: live in stand 01.114 of online!
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws