Digitaal en Autonoom Telen met AI of PI?

Digitaal en Autonoom Telen met AI of PI?

Vroeger leefden we in de tuinbouw met het idee dat het succesvol telen van groenten en bloemen vooral een kwestie was van groene vingers en ervaring. En natuurlijk ook een vleugje ondernemerschap. De laatste jaren lijkt dat oude idee helemaal op z’n kop te staan. Het zijn nu Intelligente Computer Algoritmes, Artificial Intelligence, Enforced Learning, en Digital Twins die de toon aangeven.

De ontwikkelaars van deze nieuwe technieken lijken ons ervan te willen overtuigen dat de teeltresultaten hiermee op termijn enorm zullen verbeteren. We moeten alleen nog even geduld hebben, want het is nog niet helemaal klaar voor dagelijks gebruik… Maar reiken de AI bomen werkelijk tot in de hemel? En hoelang moeten we er dan nog op wachten? En wat is het alternatief? Wat kunnen we vandaag met PI al doen om duurzaam en winstgevend te telen?

Kan AI de hoge verwachtingen waarmaken?
Artificial Intelligence (AI) is ontegenzeglijk een fantastisch en krachtig hulpmiddel om zeer complexe vraagstukken te helpen oplossen. Waar het menselijk brein slechts rekening kan houden met een handvol factoren tegelijk, kunnen slimme computerprogramma’s in een doolhof van gegevens snel en doeltreffend de uitgang vinden. Op het eerste gezicht lijkt het dan ook logisch om met behulp van AI de teelt van planten te optimaliseren. De AI programma’s worden hiervoor gevoed met historische klimaat- en teelt gegevens. Hieruit kan de software de relevante oorzaak-gevolg relaties afleiden. Samen vormen die relaties een digitaal model van de teelt of gewas, ook wel een “Digital Twin” genoemd. Vervolgens kunnen deze modellen de teelt (helpen) sturen door op basis van actuele data aan te geven welke maatregelen het beste teeltresultaat zullen geven.

Lees hier verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel



Meest gelezen