Computersimulatie leert om tomaten te telen
Geplaatst op 28 maart 2023
In het project ‘Digital Twins voor decision support in tomatenteelt’ wordt gewerkt aan een 3D-simulatie van de kas en gewas. Om het computermodel te kunnen gebruiken voor beslissingsondersteuning, moet het eerst gevalideerd worden. Dat gebeurt met een groot aantal sensoren voor het meten van onder meer het klimaat, het plantgewicht, het gewicht van het substraat, de kopdikte, het suikergehalte in het blad, de verdamping en de temperatuur. Dit gebeurt onder andere met hyperspectrale en stereovision camera’s, en AI voor beeldverwerking.
De sensoren geven realtime de data door aan het computermodel. Zo wordt elke 5 minuten het gewicht van de planten gemeten. Daarvoor moeten de sensoren op een zo goed mogelijke manier in de kas worden geplaatst. Daarbij moet rekening gehouden worden met onder meer de snelheid van de verbinding (veel sensoren hebben 4G nodig voor het verzenden van data), mogelijke obstakels die de verbinding kunnen verstoren en veel serverruimte.
Inmiddels zijn alle sensoren geplaatst. Dat betekent dat de komende periode het computermodel gevuld kan worden met data van de teelt. Het voordeel hiervan is dat het model dan teeltbeslissingen kan ondersteunen die goed op de gewassituatie zijn afgestemd. In de proef wordt gewerkt met het tomatenras Marinice. WUR onderzoekt ook Digital Twins in de teelt van komkommer en chrysant.
Het project ‘Digital Twins voor decision support in tomatenteelt’ (projectleider Pieter de Visser) duurt in totaal drie jaar (tot 2024) en is een PPS met als financiers de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Glastuinbouw Nederland, Ridder, Sobolt en Fluence, OnePlanet en Stoffels Trading.
Meer nieuws