'Minder mens, meer AI'

'Minder mens, meer AI'

Een machine die zelf onkruid herkent en verwijdert, een robot die met grijparmen rijpe vruchten afsnijdt en plukt of een kas die autonoom het klimaat regelt. Voor WUR-onderzoekers Bram Veldhuisen en Anja Dieleman is het dagelijkse kost: zij houden zich bezig met onderzoek naar de ontwikkeling en implementatie van deze slimme AI-technologieën. Zo wordt de land- en tuinbouw duurzamer, krijgen ze betere opbrengsten en is er minder arbeid nodig. Op de website van Wageningen U&R Business Unit Glastuinbouw werd hen gevraagd naar veelbelovende oplossingen, de nog te overwinnen hordes én risico’s die we in de gaten moeten houden.

Artificial Intelligence (AI) biedt op verschillende vlakken uitkomst voor de land- en tuinbouw, zegt Bram Veldhuisen, onderzoeker op het gebied van precisielandbouw en agro-robotica. “Denk aan het herkennen van onkruid of het oogsten van gewassen. Door middel van training kun je een machine leren om onderscheid te maken tussen bijvoorbeeld een aardappelplant en onkruid of laten zien wanneer een gewas rijp is om van het land te halen. Dat is superhandig natuurlijk, want als je dit allemaal handmatig moet doen – zoals nu veelal gebeurt – kost dit ontzettend veel tijd en energie. Bovendien is de kans groot dat je met het blote oog dingen over het hoofd zit. Slimme systemen met high-tech camera’s en sensoren zien meer.”

Smart implements
Een van de uitdagingen is hoe we ervoor zorgen dat deze slimme systemen ook voor – bijna – 100 procent betrouwbaar zijn. De missende schakel hierbij zijn volgens Veldhuisen ‘smart implements’. “Dit is een geïntegreerd systeem in een machine of robot dat de mogelijkheid heeft om zijn eigen werk te controleren. Als je een robot het land opstuurt om onkruid te ruimen, dan wil je niet dat hij per ongeluk een deel van de gewasplantjes meeneemt. En als je wilt oogsten, dan is het wel de bedoeling dat alleen de rijpe gewassen van het veld worden gehaald. Een smart implement heeft zelf door of het werk goed gaat of dat iemand toch moet komen om in te grijpen of bij te sturen.”

Lees hier verder

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikel