Drone-aanpak Turkse mot verder optimaliseren

Drone-aanpak Turkse mot verder optimaliseren

De proef met bestrijding van Turkse mot met drones in chrysant is afgerond. Het project richtte zich op het automatisch bestrijden van vliegende insectenplagen, als nieuw 'mechanisch' alternatief voor huidige methodieken (biologisch, chemisch). De focus ligt op de bestrijding van motten zoals de Turkse en Duponchelia mot, waarvan de rupsen een probleem vormen in de teelt van onder andere chrysant. Fase 1 van het onderzoek leert dat aanpassingen nodig zijn om de doelstellingen te halen.

Het concept bestaat uit een kleine drone (10x10cm; handpalm), die in staat is zelfstandig te vliegen en manoeuvreren, en daarbij vliegende motten detecteert en elimineert.

Doelstelling van fase 1 van het project was om de haalbaarheid te bepalen van het gebruik van drones in gerbera- en chrysantengewassen voor de bestrijding van Turkse mot. Het beoogde eindresultaat is een situatie waarin motten effectief worden uitgeschakeld middels het PATS-systeem. Oftewel, de motten worden sneller geëlimineerd dan dat ze een natuurlijke dood sterven.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel