Duurzaam heeft onterecht een duur imago
Geplaatst op 13 september 2021
De hogere prijs voor een biologische tomaat of biefstuk in de supermarkt, heeft vooral te maken met het arbeidsintensieve productieproces en een lagere opbrengst per hectare, legt Paulien van der Geest van kennisinstituut Milieu Centraal uit. "Dieren hebben bijvoorbeeld meer ruimte en worden minder snel vetgemest, dus dat kost tijd. Bij groenten en fruit wordt er op minder grote schaal geproduceerd. Die zaken zijn allemaal doorberekend in de prijs."
Daarnaast zijn er een hoop 'verborgen kosten' die bij gangbare producten niet doorberekend worden aan de consument, zegt Babette Porcelijn. Ze schreef het boek De Verborgen Impact over het onderwerp. "Neem bijvoorbeeld ontbossing. Om genoeg veevoer te produceren, moet er soja verbouwd worden. Daarvoor worden in Brazilië grote delen van de Amazone ontbost, zodat er voldoende landbouwgrond is. Maar dat wordt niet verrekend in de prijs van een biefstukje."
Lees hier verder
Bron: Goedemorgen