Zes op tien wil met seizoenen mee-eten

Zes op tien wil met seizoenen mee-eten

Ruim zes op de tien Nederlanders vindt dat we strikt met de seizoenen mee moeten eten, om zo de belasting op ons milieu te beperken. Ook als het gaat om de consumptie van afwijkend groente en fruit (zogeheten buitenbeentjes) lijken we terug te verlangen naar vroeger: 76 procent pleit ervoor dat supermarkten in de strijd tegen voedselverspilling meer kleine, misvormde of gebutste producten aanbieden. Dit blijkt uit de nieuwste Nationale Keuzestress Monitor* van marktonderzoeksbureau MSI Consultants.

1.001 consumenten zijn bij dit onderzoek ingegaan op ons voedsel van de toekomst. Nederlanders denken in 2025 meer groente en fruit te eten en juist minder vlees en vis. Ook voor de langere termijn is dit in grote lijnen de verwachting. Gevraagd naar de grootste verandering van ons voedsel(patroon) in 2050 wordt ‘meer plantaardig voedsel’ veel genoemd, evenals ‘kunstmatig vlees’, ‘3D-geprint voedsel’ en ‘alternatieve eiwitten’, zoals de consumptie van insecten in plaats van vlees.
 
Eiwittransitie
Nederlanders ondersteunen het eten van meer plantaardige eiwitten zoals peulvruchten in plaats van dierlijke eiwitten, zoals vlees. Met als belangrijkste voorwaarden dat de smaak er niet onder lijdt en het vervangende product minstens zo gezond is. Ter illustratie: bijna de helft van de Nederlanders wil best meer vleesvervangers (zoals vegaburgers) eten, maar doet dat momenteel niet vanwege de vele ongezonde E-nummers (toevoegingen zoals kleur- en smaakstoffen) die erin zitten. De kosten lijken niet het belangrijkste struikelblok: slechts 12 procent noemt een gelijkblijvende prijs van het nieuwe product de belangrijkste voorwaarde om de eiwittransitie te ondersteunen.  
 
We willen het liefst puur en onbewerkt eten en lijken huiverig voor technologische innovaties. Het genetisch modificeren van voedsel, waarbij het DNA is veranderd met speciale technieken, is duidelijk een brug te ver. Slechts zestien procent heeft daar een positief gevoel bij. Ook 3D-geprint voedsel valt bij de grote meerderheid niet lekker. ‘Het gevoel van ‘puur natuur’ is dan weg’, geeft iemand aan. ‘Hoog bewerkt eten maakt ons ziek’, stelt een ander. Slechts negen procent noemt de (verwachte) smaak van 3D-voedsel lekker. Bij kweekvlees, dat in laboratoria wordt gekweekt uit dierlijke cellen zonder dat er een volledig dier voor nodig is, is dit met vijftien procent niet veel hoger. Ten slotte loopt het water ons nog niet in de mond van het recent door supermarkten geïntroduceerde hybride vlees (vlees met plantaardige bestanddelen) en verrijkt vlees, waarbij rundereiwit is toegevoegd om de hoeveelheid echt vlees te verminderen. Niet meer dan twaalf procent vindt dit lekker of denkt dat dit lekker is.
 
Buitenbeentjes
In plaats daarvan lijken in verschillende opzichten juist terug te willen naar vroeger. Toen aten we stamppot in de winter, kersen in de zomer en waren aardbeien slechts een paar weken per jaar beschikbaar. Liefst zes op de tien Nederlanders verlangt ernaar weer strikt met de seizoenen mee te eten, om op die manier de milieubelasting te beperken. Onder 56+’ers is die hang naar vroeger met 67 procent nog groter. In het verlengde hiervan zijn er fors meer voor- dan tegenstanders van voedsel dat lokaal (binnen een straal van vijftig kilometer) geproduceerd wordt.
 
Verder blijkt er veel animo en sympathie te zijn voor de zogeheten buitenbeentjes: groente en fruit met afwijkende vorm, zoals kromme komkommers en misvormde paprika’s. 76 procent van de respondenten vindt dat supermarkten ze meer moeten aanbieden in de strijd tegen voedselverspilling. Misvormd of niet, de huidige prijs van groenten en fruit remt de consumptie. Als deze 25 procent goedkoper zouden worden, zegt 64 procent van de ondervraagden meer groente en fruit te eten.

Bron:

Deel artikel