EC waarschuwt voor protectionisme
Geplaatst op 07 mei 2020
"De interne markt is onze sterkste troef om de bevoorrading in de hele EU te garanderen", vertelt een woordvoerder van de Commissie aan nieuwssite Euractiv. Volgens hem is geen enkele lidstaat in staat om in al zijn eigen behoeften voor alle producten te voorzien.
De Commissie is van plan om snel paal en perk te stellen aan exportverboden en restrictieve maatregelen van EU-lidstaten. "Wij zijn zeer waakzaam en houden nauwlettend toezicht op meldingen van blokkades in de interne markt", aldus de woordvoerder. "Wij staan voortdurend in contact met alle lidstaten om ervoor te zorgen dat alle maatregelen in overeenstemming zijn met de EU."
Volgens een andere bron binnen de Commissie is het één ding om mensen op te roepen om lokaal te consumeren, maar een andere zaak om maatregelen te nemen die de interne markt kunnen belemmeren.
Bulgarije bijvoorbeeld stelde onlangs een verbod voor op de invoer van buitenlandse voedingsproducten. Het land zou ook overwegen om de invoer van groenten en fruit te stoppen totdat de lokale voorraden zijn uitgeput. De Bulgaarse minister van Landbouw, Desislava Taneva, zei ook dat hij administratieve regels wil opleggen die supermarkten zullen verplichten de helft van hun winkel uitsluitend te reserveren voor voeding van eigen bodem. Beide maatregelen kunnen in strijd zijn met de mededingingsregels van de EU en het vrije verkeer van goederen.
Ook Tsjechië riep de consumenten al op om de voorkeur te geven aan voedingsmiddelen uit eigen land. "Ieder van ons kan onze boeren helpen met de verkoop, daarom wil ik iedereen oproepen om de voorkeur te geven aan Tsjechische levensmiddelen tijdens het winkelen of om de plaatselijke boer te steunen door rechtstreeks bij hem te kopen", klonk het in een mededeling van de Tsjechische minister van Landbouw Miroslav Toman.
Hoewel de Duitse minister van Landbouw, Julia Klöckner, zich uitsprak tegen het 'consumptienationalisme' is het volgens haar goed om de nadruk te leggen op seizoensgebonden, lokale groenten en fruit. Een gelijkaardige shift naar meer consumptie van lokale producten is ook aan de gang in Oostenrijk en Griekenland. In Frankrijk riep president Macron op om de Franse landbouwonafhankelijkheid opnieuw op te bouwen.
Verschillende experts waarschuwen dat protectionistische maatregelen tijdens de coronacrisis wereldwijde voedseltekorten kunnen veroorzaken. "Het is nu niet het moment om beperkingen op te leggen of handelsbelemmeringen op te werpen", zei Maximo Torero, hoofdeconoom van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN hierover aan de krant The Guardian. "Het is nu wel de tijd om de voedselstroom over de hele wereld te beschermen."
Bron: Euractiv / Vilt.be
Meer nieuws