ECW Middenmeer over transitie op Energiedag

ECW Middenmeer over transitie op Energiedag

Koploper ECW Middenmeer is actief met tal van innovatieve projecten en is de grootste geothermieproducent van Nederland. Wat voor kansen ziet het bedrijf voor de tuin-bouw? Dat is een van de onderwerpen die aan bod komt tijdens de jaarlijkse Tuinbouw Energiedag van BlueTerra op vrijdag 13 maart bij La Place in De Meern.

De dag wordt ingeleid door Robert Kielstra van ECW Netwerk, die zijn visie geeft op de verduurzaming van de glastuinbouwsector. Vervolgens vertelt Gijs Zeestraten, clusterleider nationaal klimaatbeleid bij Ministerie van EZK, wat er op de tuinbouw af komt vanuit het Klimaatakkoord.

Piet Broekharst van Glastuinbouw Nederland schetst de bedreigingen voor Kas als Energiebron en hoe het verder moet. Met de aangekondigde SDE++ subsidie ontstaan nieuwe kansen, bijvoorbeeld voor de Daglichtkas en voor ondiepe geothermie. Maar helaas mag de tuinbouw komend jaar bij diverse nieuwe categorieën niet meedoen. 'Dat is extra zuur na de verhoging van de ODE-belasting. Ondertussen draaien de WKK's volop', stelt BlueTerra in de aanloop naar de energiedag. Om die reden staat de dag in het teken van de toekimst van het programma Kas als Energiebron. Uiteraard is er ruimte om over dit onderwerp in discussie te gaan.

Nieuwe CO2-bronnen
Na de koffiepauze komen innovaties aan bod: Dennis Medema van Glastuinbouw Nederland gaat in op nieuwe CO2-bronnen, Edwin Valkenburg van Agro Energy bespreekt 'De waarde van warmte in de glastuinbouw' en afsluitend staat een interessante presentatie van Arjan van Antwerpen van DLVge op het programma over de kansen van aquathermie voor de glastuinbouw. Via de website is aanmelden voor de bijeenkomst nog mogelijk. De kosten voor deelname zijn € 75,- ex. btw voor telers en € 150 ex. btw voor overige bezoekers. Het nog beschikbare aantal plaatsen is beperkt.

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel