'Een goed afgedekte wond voorkomt veel ellende'

'Een goed afgedekte wond voorkomt veel ellende'

Elk tomatengewas loopt wel eens beschadigingen op. Zelfs een gangbare handeling als blad plukken, kan een open wond op de stengel achterlaten. "En dat is vragen om problemen", vertelt Wesley van Schie. "Want ook al werk je nog zo schoon, via een wond kunnen vuiligheid en schimmelsporen zich sneller door het gewas verspreiden."

Een open wond op een plant is als een uitnodiging voor ongewenste gasten. Dat weet tomatenbedrijf L.A. van Schie in Kwintsheul maar al te goed. De teler zorgt er dan ook voor dat elke beschadiging snel en goed wordt afgedekt. Op alle drie de vestigingen werkt de familie daarom met Scaniavital Silica. "Al jaren", benadrukt Van Schie. "Ik weet niet beter of onze medewerkers lopen tijdens het teeltseizoen met zo'n flesje op zak. Komen ze een wond tegen, dan smeren ze er de kleefpasta op."

Pleister van klei
Scaniavital is een op fijne kleideeltjes gebaseerde pasta verrijkt met silicium, kalium en kalk. De pasta kan eenvoudig worden uitgesmeerd over een wond. Het droogt zeer snel op en dekt de beschadiging volledig af. Er ontstaat als het ware een fysische barričre die verdere verdamping voorkomt en het indringen van stof en vuil van buitenaf tegengaat. "Tegelijkertijd houdt diezelfde barričre verdere verspreiding tegen van eventuele schimmels die al in de wond zitten", vult Van Schie aan. "Het heeft dus een dubbele werking."

Veilig voor mens en plant
Scaniavital helpt de telers om het gewas langer gezond en weerbaar te houden. Van Schie: "Planten kunnen dat steuntje in de rug goed gebruiken, zeker in tijden met hoge botrytisdruk. En het mooie is: Scaniavital is een biologisch product. Iedereen in de kas mag het toepassen en daardoor kun je elke beschadiging nog sneller aanpakken en afdekken." Het is volkomen veilig voor mens en teelt en kan eenvoudig verwijderd worden door te spoelen met water.

Dik insmeren
Van Schie adviseert zijn medewerkers om niet zuinig aan te doen. "We hebben geleerd dat je de wond echt flink moet insmeren. Niet een beetje maar een paar mm dik en ruim over de randen heen. Soms snijden we eerst de aantastingen op de randen weg zodat er een 'schone' wond ontstaat. Als je deze goed afdekt met Scaniavital®, droogt de wond netjes op en bereik je het beste resultaat."

Weerbaar gewas
Elk teeltseizoen worden er bij Van Schie een paar emmers Scaniavital gebruikt. De bewaarbaarheid van het product is voldoende, vervolgt Van Schie. "Als we een tijdje niet hebben gebruikt, roeren we de pasta wel eerst goed door. Dan smeert het weer als vanouds. Het is een fijn en veilig product om mee te werken. Zeker ook omdat je het niet spuit. Met spuitmiddelen breng je namelijk vocht in het gewas, terwijl je de planten zo droog mogelijk wil houden. Een vochtig gewas is gevoeliger voor Botrytis. En we werken hard om juist die aantasting te remmen."

Met producten als Scaniavital houdt de teler zijn gewas langer gezond waardoor hij minder vaak chemisch hoeft in te grijpen.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel