Eitwitrijke gewassen getest door WUR in vertical farm

Eitwitrijke gewassen getest door WUR in vertical farm

Niet alle gewassen zijn hetzelfde; sommigen zijn nou eenmaal voedzamer dan andere. Wat is de beste manier om deze voedzame gewassen te telen en zouden we ze nog voedzamer kunnen maken? De BU Glastuinbouw van Wageningen University & Research heeft daartoe de teelt van eiwitrijke gewassen onderzocht in de nieuwe vertical farm in Bleiswijk.

Waarom zijn eiwitrijke gewassen interessant?
De 'eiwittransitie' is een geleidelijke overgang naar een duurzamer model voor de productie en consumptie van eiwitten. De milieutechnische en ethische gevolgen van dierlijke eiwitproductie worden steeds vaker aan de kaak gesteld. Er is een zoektocht naar alternatieve, duurzamere methodes om eiwitten te produceren en naar de bijpassende bedrijfsmodellen. De teelt van eiwitrijke gewassen staat op dit moment nog in de kinderschoenen en een breed toepasbaar bedrijfsmodel is nog niet gevonden. De BU Glastuinbouw startte daarom dit experiment als een eerste verkenning van deze nieuwe markt.

Hoe bepaal je welk gewas je het beste kan telen?
Eiwitrijke gewassen zullen over een hoge productiviteit en voedingswaarde moeten beschikken om rendabel geteeld te kunnen worden in meerdere markten en teeltsystemen. Gewassen werden daarom geselecteerd op basis van eiwitgehalte en -kwaliteit. De initiële gewassen bestonden onder andere uit diverse peulvruchten en andere nieuwe en 'vergeten' groenten. De selectiecriteria waren een hoge oogstindex en teeltopbrengst en een relatief korte gewashoogte en teeltcyclus. Daarnaast werd de Digestible Indispensable Amino-Acid Score (DIAAS) gebruikt voor het vergelijken van eiwitkwaliteit. Deze index geeft weer hoeveel aminozuren daadwerkelijk kunnen worden opgenomen en omgezet door het menselijk lichaam. Uit de initiële gewassen beschikte de sojaboon (Glycine max) over het hoogste eiwitgehalte en ?kwaliteit, productmogelijkheden en referentiegegevens.

Lees hier verder

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikel