EKO zet biologische landbouw in zijn kracht
Geplaatst op 20 juli 2022
Een tweede belangrijke conclusie uit de gesprekken is dat de primaire sector de verschillende deelsectoren decentraal verantwoordelijkheid wil geven, om ze in hun kracht zetten. Daar hoort bij dat de deelsectoren met hun ketenpartners zelf verantwoordelijk zijn voor de specifieke aanpak in hun eigen keten, zowel inhoudelijk qua normen en organisatie van de controles, als in de marktbenadering en promotie.
Hier hoort bij dat de primaire deelsectoren ook bestuurlijk eindverantwoordelijk worden voor Stichting EKO. Dit proces is opgestart. Een aantal vertegenwoordigers van de primaire deelsectoren vormt nu samen met de bestuurders van Stichting een werkgroep voor de bestuurlijke vernieuwing en de inhoudelijke uitwerking van de visie naar het jaarplan 2023.
In het najaar lanceert het ministerie van LNV haar Nederlandse biologische Actieplan. Met concrete acties en beleidsinstrumenten om het Farm to Fork doel van 25% biologische landbouw in 2030 te bereiken in Nederland. Sterke vergroting van het Nederlandse areaal is alleen mogelijk als de vraag naar Nederlands biologisch sterk gestimuleerd wordt. Het EKO-keurmerk kan daarin een dienende rol spelen; als herkenbare topkwaliteit van biologische producten van Nederlandse telers en verwerkers.
Bron: Goedemorgen