'Glastuinbouw alleen in ETS-2 bij akkoord sector'

'Glastuinbouw alleen in ETS-2 bij akkoord sector'

De regering mag glastuinbouw alleen opnemen in ETS-2 als alle partijen van het Convenant Energietransitie Glastuinbouw 2022-2030 daarmee instemmen. Dat vindt de Tweede Kamer.

Een motie ingediend door de SGP en ChristenUnie vond steun bij BBB, CDA, FvD, JA21, NSC en PVV en kreeg daardoor een meerderheid met 79 stemmen. Glastuinbouw Nederland is blij met de aangenomen motie. De sector ziet het als kans om in aanloop naar de voorjaarsbesluitvorming van 2025 alle financiële prikkels in kaart te brengen, zodat overbeprijzing voorkomen kan worden.

Zorgen over overbeprijzing
De motie werd ingediend naar aanleiding van het Tuinbouwdebat van 3 oktober. In dat debat uitten Kamerleden van BBB, CDA, ChristenUnie, NSC, SGP en VVD al hun zorgen over overbeprijzing voor de glastuinbouw. Onderzoek ingesloten bij de Miljoenennota, toont namelijk aan dat de heffing in het CO2-sectorsysteem, samen met de energiebelastingmaatregelen, het bereiken van het klimaatdoel voor 2030 borgen. Een zogenaamde ‘opt-in’ in ETS-2 en de invoer van de bijmengverplichting groen gas zijn voor deze ambities dan ook niet nodig. Wel zouden beide maatregelen leiden tot fors hogere energielasten voor Nederlandse telers van ruim €100 per ton CO2.

Lees verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel