'Zoektocht naar optimale verdamping belichte teelt'

'Zoektocht naar optimale verdamping belichte teelt'

Eén van de workshops op het onlangs gehouden LichtEvent ging over de zoektocht naar de minimaal benodigde verdamping in teelten onder full LED. Veel telers lopen, in hun streven om te besparen op warmte-input, tegen problemen aan die voortkomen uit een geringe verdamping en opname van water en nutriënten. Waar ligt het optimum? Silvester de Nooijer (Delphy IC) gaf uitleg over proeven in tomaat die antwoorden moeten opleveren.

In tomatenteelten onder full LED werden telers in de afgelopen winters geconfronteerd met kwaliteitsproblemen, zoals slechte doorkleuring van de vruchten (wankleur), schimmel (Botrytis), gele bladranden, en een soms tegenvallende vruchtgrootte en opbrengst. Deze problemen worden toegeschreven aan te weinig verdamping, een gevolg van verminderde warmte-input om op energiekosten te besparen. Er is meer gewas-specifieke kennis nodig over verdamping in combinatie met full LED om de genoemde problemen voor te blijven bij energiezuinige teeltstrategieën. Met steun vanuit de Topsector T&U en het programma Kas als Energiebron is een project opgetuigd rond drie voorbeeldgewassen (chrysant, komkommer en tomaat) om die kennis te vergaren.

Variaties in vocht en EC
Delphy IC heeft in het seizoen ‘23-‘24 kasproeven uitgevoerd in twee afdelingen met tomaat, waarin verschillende vocht-, verdampings- en EC-niveaus werden aangehouden onder twee schermen bij een belichtingsniveau van 260 µmol/m2/sec. De verdamping werd geregistreerd met een waterbalans (weegschaal + load cells). In één kas heerste een hoog vochtniveau (VD nacht = 2.0), in de andere was het lager (VD nacht = 3.0). In beide afdelingen werden tomaten geteeld bij EC’s van 4,5 (hoog) en 3,5 (laag) mS/cm.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikel