Energiemarkt: korte termijn stabiel, lange termijn onzeker
Geplaatst op 28 mei 2021
Daarentegen is de windproductie aanzienlijk minder dan de afgelopen weken. De hoge uurprijzen op de vroege ochtend- en avonduren blijven we dus vermoedelijk wel zien in de komende week. In Frankrijk is de beschikbaarheid van de kerncentrales inmiddels opgelopen tot boven het langjarig gemiddelde. Daarnaast gaat smeltwater een grotere rol spelen in de elektriciteitsopwekking door waterkrachtcentrales, zowel in Frankrijk, Oostenrijk als Noorwegen. Al met al blijft de gemiddelde APX-prijs naar verwachting tussen 55 en 70 €/MWh bewegen.
Weinig ruimte omlaag voor daggas
Voor daggas gelden logischerwijs grotendeels dezelfde invloeden. Doordat het kwik stijgt, neemt de gasvraag af. Echter, op de uren zonder zon en wind zijn de gasgestookte centrales nog hard nodig. Daarmee is er ook voor de daggasprijs voorlopig weinig ruimte omlaag. In Noorwegen vindt tot eind juni nog zwaar onderhoud plaats (75-85 miljoen m3/dag productiebeperking). Daarna is het de beurt aan Rusland die eerst de Yamal-pijpleiding (6 tot 10 juli) en vervolgens de Nord Stream-pijpleiding (13 tot 25 juli) uit de lucht haalt voor noodzakelijke werkzaamheden. Zoals gezegd heeft Rusland in de maand juni geen additionele capaciteit geboekt voor het exporteren van gas via Oekraďne. Dat deed de nodige wenkbrauwen fronsen omdat het huidige prijspeil toch vrij interessant is voor extra export. Er wordt druk gespeculeerd over de beredenering hierachter. Is Rusland bang dat de prijs te ver wegzakt als ze de export verder opkrikken? Is het een manier om te laten zien dat de Nord Stream 2 hard nodig is? Wil Rusland hiermee een financiële tik uitdelen aan Oekraďne? De waarheid is waarschijnlijk een combinatie van deze factoren. Het feit is wel dat de pijpleidingen die niet via Oekraďne lopen (d.w.z. Yamal en Nord Stream 1) momenteel maximaal benut worden voor de export van Russisch gas naar Europa. Het is interessant om te zien wat er gebeurt als deze pijpleidingen in onderhoud gaan; boekt Rusland dan wel extra capaciteit via Oekraďne?
Gas en elektra lange termijn: onzeker
"Voor de lange termijn handhaven we onze verwachting op onzeker. Vorige week berichtten we al over het opheffen van de Amerikaanse sancties m.b.t. Nord Stream 2. Dit is inmiddels ook bevestigd door president Biden. Als redenen gaf hij aan dat de pijpleiding al bijna af is en dat sancties contraproductief zouden zijn voor de samenwerking met Europa. De inschatting is nu dat de constructie binnen twee maanden afgerond is en dat het eerste gas zelfs mogelijk dit jaar al kan stromen. Aangezien GazProm nog flink achterloopt met de exportdoelstelling voor 2021 (nl. 175 tot 183 miljard m3 richting Europa) is de kans groot dat Nord Stream 2 vooral gebruikt gaat worden om deze achterstand in te lopen. Het zorgt dus niet per se voor extra gas flows t.o.v. eerdere bespiegelingen", aldus AgroEnergy in de wekelijkse marktupdate.
Bron: Goedemorgen