'Eupeodes-System blijft ook in najaar effectief'
Geplaatst op 30 september 2020
"Eupeodes corollae komt natuurlijk voor in heel Europa, van de Mediterrane landen tot in het noorden", zegt Ines De Craecker, Product Manager Beneficials bij Biobest. "Ze zijn daardoor koudetolerant en dus even actief in het frissere najaar. Waar sommige nuttigen warmere temperaturen nodig hebben om een zo hoog mogelijk rendement te halen, blijft Eupeodes-System haar werk doen. Ook als de thermometer in de kas naar 10 graden Celsius zakt, kan je op deze zweefvliegsoort rekenen. De optimale omstandigheden liggen tussen de 15 en 25 graden Celsius, waardoor je Eupeodes-System van maart tot oktober kan inzetten."
1.000 bladluizen per Eupeodes-larve
De vrouwtjes van Eupeodes corollae zoeken bladluiskolonies op om er hun eitjes - zo'n 800 stuks - in te leggen. Die veranderen binnen 1 ŕ 2 dagen in larven en gaan in dat stadium bladluizen verorberen, tot zo'n 1.000 stuks in 8 tot 9 dagen tijd. De enige vereiste die ze nodig hebben voor een optimale controle is voldoende daglicht. Eens ze volwassen zijn, voeden de zweefvliegen zich met nectar en pollen, daardoor kunnen ze naast de bestrijding van de bladluis ook bijdragen aan de bestuiving.
"Eupeodes is bovendien een generalist", voegt Ines De Craecker nog toe. "Ze kunnen zich naast alle agricultureel belangrijke bladluissoorten ook te goed doen aan kaswittevlieg, tabakswittevlieg, wolluis, trips en spint. Precies daarom besloten we bij Biobest om deze zweefvlieg met unieke kwaliteiten exclusief op de markt te brengen. Eupeodes-System valt bovendien eenvoudig te combineren met een andere inheemse zweefvlieg: Sphaerophoria-System, maar ook met de sluipwesp Aphidius-System en de galmug Aphidoletes-System. Eupeodes-System zorgt als nieuwe aanwinst in ons assortiment van luisbestrijders zo voor een extra boost om bladluispopulaties nog beter onder controle te krijgen."
Eupeodes-System is eenvoudig te implementeren en beschikbaar in flessen van 100 poppen, op een drager van boekweit en vermiculiet.
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws