Focus op perspectief van AI in de glastuinbouw
Geplaatst op 01 december 2023
Modellen voor kunstmatige intelligente bestaan al langer. Door de komst van diverse AI-gestuurde modellen die automatisch teksten kunnen verwerken en kennisvragen kunnen beantwoorden kwam de technologie dit jaar in het middelpunt van de belangstelling te staan. De mogelijkheden van kunstmatige intelligentie gaan echter veel verder. Ook voor bedrijven kunnen AI-tools van ongekende betekenis zijn. Een van de sectoren waar de technologie een grote toekomst wordt voorspeld is de glastuinbouw. Het telen van gewassen onder geconditioneerde omstandigheden levert nu al een grote stroom aan data op. De inzet van sensoren zoals op plantniveau kan die hoeveelheid data alleen nog maar laten toenemen. Waar de menselijke geest tekortschiet om al die data te analyseren en te combineren, springt AI moeiteloos bij.
Succesvolle inzet AI bij grote tuinbouwbedrijven
Het voorspellen van het gedrag van het gewas, en daarmee het optimaliseren van de teeltstrategie, wordt daarmee beter mogelijk. Grote tuinbouwbedrijven maken al gebruik van die mogelijkheden, en met succes. Waar die ontwikkeling eindigt, is dinsdag 12 december onderwerp van gesprek tijdens Future Trends & Innovations.
Keynote speaker: Peter Werkhoven
Het jaarlijkse event heeft Peter Werkhoven als keynote speaker uitgenodigd. Hij is binnen TNO verantwoordelijk als Chief Scientist en is daarnaast hoogleraar computer science aan de Universiteit Utrecht. Met zijn ervaring in de toepassing van kunstmatige intelligentie in tal van sectoren kan hij een goed beeld schetsen van wat de glastuinbouw te wachten staat.
Zes parallelsessies
Na zijn speech zijn deelnemers aan het event in de gelegenheid om verder te praten over die toekomstperspectieven. Dat gebeurt tijdens de zes parallelsessies die een gevarieerde subthema’s behandelen, zoals data driven growing, autonome teeltaansturing in komkommer of het vergroten van de toegang tot vers voedsel. Elke deelnemer kan twee sessies van een klein half uur bijwonen.