Explosieve kostenstijging vertraagt groei tuinbouw
Geplaatst op 03 februari 2022
Deze optelsom van factoren heeft negatieve gevolgen voor de volumes en marges van agrarische bedrijven. Zo zullen glastuinders die hun energieprijzen niet voldoende hebben vastgelegd hun teeltstrategie moeten aanpassen en hun kassen minder belichten en verwarmen. Het gevolg is dat de volumes van de sierteelt en glasgroente flink zullen dalen. Voor sierteelt verwacht ABN AMRO een daling van 5 procent en voor de voedingstuinbouw zal de daling nog groter zijn.
Consumentenprijzen sierteelt
Hoewel 2021 een zeer goed jaar was voor siertelers vanwege de zeer hoge afzetprijzen, sluit ABN AMRO niet uit dat de vooruitzichten dit jaar minder gunstig zijn. De consumentenprijs van sierteeltproducten is niet eerder zo snel gestegen als in 2021 (+9,3 procent). In combinatie met een lagere koopkracht door de hoge inflatie, kan er druk op de vraag komen te staan. Aan de aanbodzijde eisen hoge gasprijzen hun tol, waardoor er vooral in de eerste helft van 2022 opwaartse druk op de prijzen zal zijn. ABN AMRO verwacht dat de volumes voor siertelers als gevolg van de hogere gasprijzen in 2022 met zo'n 5 procent zullen dalen. Ook zullen de prijzen nog relatief hoog liggen door gestegen kosten. In de pluimveesector kan de vraag uit het out-of-home kanaal aantrekken nu sectoren weer van het slot zijn gegaan. Een onzekere factor is de recente uitbraak van het vogelgriepvirus. Hoewel de gevolgen moeilijk te voorspellen zijn, kan deze uitbraak de markt voor eieren en kippenvlees in 2022 verstoren. In de komende jaren verwacht ABN AMRO een daling van het aantal vleeskuikens in Nederland als gevolg van een duurzamere productie. Voor 2022 kan deze daling ongeveer vier procent bedragen.
Prijzen meststoffen
Door de stijging van de energieprijzen is óók de prijs van kunstmest toegenomen; de gemiddelde prijs van meststoffen is in 2021 met zo'n 50 procent gestegen en in november zelfs verdubbeld. Hoewel de komende maanden hierin enige verlichting lijkt te komen, verwacht ABN AMRO dat de kunstmestprijzen dit jaar op een hoog niveau blijven vanwege hogere energieprijzen. Dit treft vooral akkerbouwers en tuinders. ABN AMRO verwacht dat zij dit doorberekenen in de prijs van producten, zoals aardappels, tarwe en uien. Ook kan de oproep uit Brussel voor extra maatregelen om de waterkwaliteitsdoelen te halen op termijn zorgen voor lagere volumes. Dit jaar worden in de akkerbouw stabiele volumes verwacht en in 2023 staat krimp (-1 procent) in het vooruitzicht. "De kosten van energie, kunstmest en veevoer, maar ook van verpakkingen zullen dit jaar ook relatief hoog blijven. In de tweede helft van 2022 verwachten we enige verlichting, doordat er minder verstoringen in de keten zullen zijn. We zien nu al enkele lichtpuntjes, zoals een hogere productie van de industriële sectoren", zegt Nadia Menkveld, Sector Econoom Agrarisch van ABN AMRO. "Wel zal de schaarste aan arbeid ook dit jaar domineren. In alle economische sectoren is sprake van een groot personeelsgebrek en hiermee krijgen óók de agrarische sector en de verwerkende industrie te maken. De kosten van arbeid kunnen hierdoor eveneens oplopen."
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws