Festival-personeel helpt biologische boeren

Festival-personeel helpt biologische boeren

Boeren, met name bij biologische akkerbouwers in de polder, kampen met een tekort aan handen nu de toestroom van arbeiders uit het buitenland uit blijft. Tegelijkertijd hebben veel jongeren deze zomer geen werk door afgelaste festivals en evenementen en beperkte horeca. Daarom zijn Bionext, jongeren van Slow Food Youth Network (SFYN) en agrarische dienstverlener Nijkagro een nieuw initiatief gestart: De Seizoenarbeiders', een landelijk platform waar jongeren zich kunnen aanmelden om tijdelijk bij de boer aan de slag te gaan.

Seizoenarbeiders die boeren komen ondersteunen zijn zeer flexibel inzetbaar: personeel kan op week of dag basis worden aangevraagd, in wisselende aantallen en tegen gangbare prijzen. Hoeveel krachten er beschikbaar zijn en wanneer, wordt na aanmelding door de organisatie van de Seizoenarbeiders bekeken. Agrarisch uitzendbureau Nijkagro verzorgt de volledige administratieve taak, waaronder de betaling aan de jongeren.

Anderhalve meter beleid
Voordat de jongeren komen, wordt er van de telers gevraagd om hun werkplek coronaproof te maken, zoals plexi-schermen tussen de wiedbedden en voldoende gelegenheid om handen te wassen. Bionext denkt graag mee hoe de RIVM maatregelen het beste toegepast kunnen worden. Alle deelnemende boeren wordt verzocht om open te staan voor vragen van jongeren die meer willen leren over voedselproductie. De dag samen afsluiten met een drankje biedt die mogelijkheid en draagt bij  aan een goede sfeer.

"Boeren zijn ontzettend verrast door het enthousiasme van de jongeren die bij hen komen werken. Het zijn harde werkers én ze brengen een gezellige sfeer met zich mee. We merken dat veel biologische akkerbouwers zich zorgen maken om het te kort aan handen, daar speelt deze samenwerking perfect in," aldus Michaël Wilde, directeur Bionext.

De afgelopen jaren werkten er in Nederland ongeveer 49.000 seizoenarbeiders uit Midden- en Oost Europa. Er bestaat een grote onzekerheid voor veel boeren of en hoeveel van hen dit jaar naar Nederland zullen komen. Daardoor is er bij veel boeren nu al een tekort aan handen ontstaan. Tegelijkertijd wordt ook de evenementensector hard door de Coronacrisis geraakt. De Vereniging van Evenementenmakers verwacht dat - naast een inkomstenderving van 3,5 miljard - rond de 48.000 werkplekken verloren dreigen te gaan door het verbod op evenementen tot 1 september 2020.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel